Karen (links) en Pieter-Jan (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Karen (links) en Pieter-Jan (rechts). © rv

Karen en Pieter-Jan gingen van ‘friendzone’ naar relatie. Seksuoloog: “Heeft voordelen die ook nadelen zijn”

Volgens een studie zou maar liefst twee derde van de koppels als vrienden beginnen. Ook Karen en Pieter-Jan* verlieten de friendzone voor een romance met een beste vriend(in). “Ik beleefde nog nooit zo’n intense relatie, en mijn hart is nog nooit zo hard gebroken.” Relatietherapeut Mieke Mievis legt uit waarom zo’n verhouding gebaseerd op vriendschap wel én niet goed kan werken.

 1. Lies was seksverslaafd: “Ik had seks met wildvreemden, in donkere bossen en afgelegen steegjes”
  PREMIUM

  Lies was seksver­slaafd: “Ik had seks met wildvreem­den, in donkere bossen en afgelegen steegjes”

  “Ik was enkel bezig met sexting, webcamseks en met dwangmatig masturberen. De lust vrat mij helemaal op, net zoals de schaamte en het schuldgevoel achteraf.” Tijdens haar jeugd maakt Lies (36) een aantal traumatische gebeurtenissen mee, waarna haar drang naar seks een obsessie wordt. Psycholoog en verslavingstherapeut Annemie de Loose biedt extra inzicht. “Een seksverslaving heeft eigenlijk niets te maken met een hoog libido, de frequentie of de aard van de seksuele activiteiten.”
 2. Ongewild single vrouwen of ‘femcels’ wijten hun eenzaamheid aan hun looks. Seksuologe Rika Ponnet licht toe
  PREMIUM

  Ongewild single vrouwen of ‘femcels’ wijten hun eenzaam­heid aan hun looks. Seksuologe Rika Ponnet licht toe

  ‘Femcels’ noemen ze zichzelf online, de vrouwen die jarenlang ongewild single blijven. Ze geven hun ‘lelijkheid’ en het onrealistische schoonheidsideaal de schuld van hun eenzaamheid. Seksuologe Rika Ponnet licht toe waarom een eeuwige single zo kan worstelen met het vinden van een partner en hoe je als alleenstaande, ondanks een angst voor afwijzing, de liefde toch toelaat.