Links: Evi Hanssen en Arlette. Rechts: Manu Keirse.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Evi Hanssen en Arlette. Rechts: Manu Keirse. © Instagram @evihanssen / Reporters Ketels

Kan je je voorbereiden op de dood? Rouwexpert: “Op het einde willen mensen vaak nog deze 4 dingen zeggen”

Heel Vlaanderen leeft mee met Evi Hanssen (44). De presentatrice moest deze week afscheid nemen van haar mama. Zowel Evi als haar moeder waren de voorbije maanden erg openhartig over de ongeneeslijke ziekte en over doodgaan. Daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen, meent rouwexpert Manu Keirse. Nu mijden we het thema nog te veel. “Beeld je af en toe in dat het je laatste dag is. Wat zou je dan doen?”

 1. “Verdriet kan 40 jaar later weer opduiken.” Jeroen en Rani rouwen om hun overleden broer en zus
  PREMIUM

  “Verdriet kan 40 jaar later weer opduiken.” Jeroen en Rani rouwen om hun overleden broer en zus

  De dood van zijn broer heeft er zwaar ingehakt bij Jeroen Meus (44). Om te weten hoe dat moet, rouwen, maakte hij het tv-programma ‘Dagen zonder broer’. Ook Rani De Coninck (52) mist haar overleden zus. Experts Manu Keirse en Ann Costermans geven advies: ze leggen uit waarom het verlies van een broer of zus zo veel pijn doet en het oké is dat tijd niet alle wonden heelt. “Kinderen worstelen vaak met uitgestelde rouw.”
 2. Sylvie en Ann kregen na hun miskraam amper tijd om te herstellen: “Donderdag belde ik mijn bazin. ‘Maandag weer op het werk?’, vroeg ze”
  PREMIUM

  Sylvie en Ann kregen na hun miskraam amper tijd om te herstellen: “Donderdag belde ik mijn bazin. ‘Maandag weer op het werk?’, vroeg ze”

  “Ik wilde het nieuws niet aan mijn collega’s vertellen. Maar ik had wel nog hevige bloedingen en krampen. Mijn lichaam was mijn miskraam nog aan het verwerken, en ik was op het werk.” Net als zo veel vrouwen krijgen Ann (40) en Sylvie (32) na hun miskraam amper tijd om fysiek en mentaal te herstellen. In Nieuw-Zeeland geeft een nieuwe wet koppels vanaf nu drie dagen betaald verlof na het verlies van een prille zwangerschap. Hier in België vragen vrouwen en hun partners nog altijd om meer begrip.