Jessica Leyne (31) en Jolien Boonen (29).
Volledig scherm
PREMIUM
Jessica Leyne (31) en Jolien Boonen (29). © Jessica Leyne/VTM

Jessica en Jolien, vrouwen in de bouw: “De verbazing is groot als we de werf oplopen”

De bouwsector is een mannenbastion: van de 200.000 bouwvakkers in België is nog geen procent vrouw. Steentapijtplaatser Jolien Boonen (29), binnenkort te zien in vtm2-programma ‘Lady Bouwers’, en Jessica Leyne (31), die drie jaar geleden stopte als leerkracht en nu totaalrenovaties voor haar rekening neemt, vertellen vol overgave over hun atypische job en de reacties die daarop komen. “Een vrouw wees ooit naar me, trok haar dochter dicht tegen zich aan en zei haar: ‘Kijk meisje, daarom moet je studeren’.”   

3 reacties

 • Johan Kerremans

  1 jaar geleden
  Och, als ze het graag doen, dan zal het met passie zijn, en dat voelt niet altijd aan als werken.
 • Catherine Mistiaen

  1 jaar geleden
  Sorry, maar dit is een oud liedje, dat we beginnen te kennen. Ik verdenk de meeste vrouwen die infiltreren en werken in een mannenbastion ervan, dit te doen uit aanstellerij. In een mannenbastion is het goed vertoeven, voor een vrouw. Elk mannenbastion is gecreëerd door mannen, die het initiatief en de eindverantwoordelijkheid namen en nemen. Spontaan staan mannen altijd klaar voor hun vrouwelijke collega's. Een mannenbastion is gemakkelijker voor een vrouw, dan een vrouwenbastion.
 • Ines HUBERT

  1 jaar geleden
  Misschien stoppen met programma's maken zoals 'lady truckers' (met dan nog een vrij beledigende en zeer stereotype affiche) en artikels schrijven over hoe 'speciaal' het is om vrouwen in bepaalde beroepen te zien : dan wordt het misschien écht het nieuwe 'gewoon'.
 1. Vrouwelijke ondernemers lijden onder corona, bij ons blijven ze overeind door elkaar te helpen in community ‘Alfavrouwen’. “Zonder enige jaloezie of concurrentie”
  PREMIUM

  Vrouwelij­ke onderne­mers lijden onder corona, bij ons blijven ze overeind door elkaar te helpen in community ‘Alfavrou­wen’. “Zonder enige jaloezie of concurren­tie”

  Vrouwelijke ondernemers lijden harder onder de coronacrisis dan mannelijke, blijkt uit onderzoek. En toch lanceerden vorig jaar meer Vlamingen een eigen zaak dan in 2019. “Een crisis kan een sterk startpunt zijn”, geloven Amy Vandeputte en Jessica De Block. De Antwerpse onderneemsters zijn de bezielers van ‘Alfavrouwen’, een Belgische online community met zo’n 9.000 leden die vrouwelijke ondernemers ondersteunt. Met elkaars hulp en tips bouwden heel wat ‘Alfavrouwen’ in 2020 toch een succesvolle zaak op. “Het grootste obstakel voor een vrouwelijke onderneemster? Zichzelf.”