Jeans 3 maanden niet gewassen: zou jij hier aan snuffelen?

Dertig jeansbroeken die drie maanden lang vijf dagen per week gedragen werden zonder ook maar een keer gewassen te worden... Met deze stunt wil de Australische studente Tullia Jack mensen uitdagen onze 'extreem propere' maatschappij in vraag te stellen. Wassen we niet veel te vaak onze kleren? Zouden we geen liters water, kostbare stroom en bergen wasproducten kunnen uitsparen als we kleren enkel zouden wassen als het echt nodig is?

Voor haar onderzoek daagde ze dertig mannen en vrouwen tussen 18 en 56 uit om hun aangeleerde wasgewoonten te laten varen en 1 enkele jeansbroek gedurende drie maanden te dragen. Onder de proefkonijnen bevonden zich een bibliothecaris, een leerkracht middelbaar onderwijs, een festivalproducer en een grafisch ontwerper.

Elk van deze 'great unwashed' (want zo werden de dragers van deze ongewassen jeans genoemd) had een Facebookdagboek. Ze werden daarnaast ook regelmatig geïnterviewd om te zien hoe ze zich voelden en hoe ze roken.

Snuffelen
Vervolgens ondergingen de broeken een reuktest en wat bleek? Van de verwachte vieze geuren was zo goed als geen spoor. Ook werd op voorhand gedacht dat jeans gedragen door mannen feller zou ruiken, maar ook dit vooroordeel bleek niet te kloppen. Mannen waren zich wel bewuster van hun eigen lichaamsgeur en gaven dan ook extra veel aandacht aan vers ondergoed.

Té proper
"Je hoeft kleren echt niet zo vaak te wassen als je zou denken. Vlekken komen en gaan, ze slijten gewoon af", stelt Tullia Jack. Hoewel de jeansbroeken na drie maanden uiteraard vlekken vertoonden, gaande van motorolie tot tonijn, roken ze niet 'sociaal uitdagend'. "Ze ruiken gewoon naar mensen", voegde ze er aan toe.

De proefkonijnen gaven toe dat ze tijdens dit experiment best een aantal keer verlangden naar een wasbeurt, maar op het einde van de drie maanden was meer dan de helft bereid hun jeans zelfs nog langer te dragen zonder een wasserette te bezoeken. Slechts een van de vrijwilligers kon niet weerstaan aan een wasbeurt, terwijl anderen het experiment zelfs nog hebben uitgebreid door ook T-shirts en truien minder snel te wassen.

Impact
Tullia hoopt dat haar experiment impact zou kunnen hebben op het milieu en op de 'exptreem propere' maatschappij. Ze wil dan ook mensen aanzetten hierover na te denken en vooral om duizenden liters water, electriciteit en wasproducten uit te sparen. Tijdens haar onderzoek sprak ze met velen over hun wasgedrag en kwam ze tot de constatatie dat heel wat mensen hun kleren na 1 keer dragen vrijwel meteen in de wasmand gooien in plaats van ze te laten verluchten.

Nobody was dirty
Om haar experiment te beëindigen, organiseert Tullia Jack nog de tentoonstelling 'Nobody was dirty', waar bezoekers de kans zullen krijgen hun neus te duwen in de ongewassen jeans en zelf de proef op de som te nemen.

Dan rest mij nog 1 vraag: Zou jij hier aan snuffelen? (lf)

Tullia Jack - Fotograaf: Mike Keating
Tullia Jack - Fotograaf: Mike Keating