Je mails checken na het werk? Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid maar ook voor je relatie

Unsplash
Kan jij het ook niet laten om nog even na het werk of op vakantie je e-mails te checken? Je bent heus niet de enige. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat dat niet alleen je gezondheid schaadt, maar ook nefast is voor je relatie.

Door ook na je werkuren nog door je e-mails te scrollen sta je misschien op een beter blaadje bij je baas, maar echt goed voor je mentale gezondheid én relatie is het niet. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Virginia Tech University. Zij onderzochten de gezondheidstoestand van 297 universitaire medewerkers om na te gaan wat de impact is van die zogenaamde flexibele werkgrenzen.

Voor de studie werden niet alleen de werknemers over hun welzijn, stressniveau en hoeveel conflicten ze hadden met hun partners bevraagd, maar ook hun partners en bazen. Wat bleek? De werknemers die hun e-mails het vaakst controleerden ondervonden het meeste stress en voelden zich minder goed in hun vel. En hoewel de e-mailcheckers zelf niet dachten dat hun gedrag een invloed had op hun relatie, beweerden hun wederhelft het tegendeel. "De werknemers zelf lijken zich niet bewust van welke impact dit heeft op henzelf én de mensen rondom hen", aldus mede-onderzoeker William Becker. "Ze zien het niet als een probleem, maar hun echtgenoten zeggen dat hun gedrag wel degelijk een invloed heeft op hun relatie." Zo ervaren de partners ook de verhoogde stress en angst van hun echtgenoot waardoor ze zelf meer gestresseerd raken.

"Ons onderzoek toont aan dat flexibele werkgrenzen meer en meer veranderen in werken zonder grenzen en dat dat niet alleen de mentale gezondheid van de werknemers maar ook die van hun familie in gevaar brengt", aldus Becker. Hij stelt dan ook voor dat werkgevers meer in de bres springen voor hun werknemers. "Ze zouden hun werknemers kunnen verbieden om nog na 19 uur hun mails te checken of ze kunnen voorstellen om mailloze momenten en werkvrije avonden in te lassen. Als het probleem niet aangepakt wordt, zullen immers niet alleen de werknemers zelf eronder lijden, maar ook hun relatie en het bedrijf", aldus de onderzoeker.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Patrick Kelchtermans

  ik werk hard, nauwgezet en vol overgave tussen half 9 en 5. Buiten die uren leid ik mijn leven. Mijn loon is verre van spectaculair, maar het voordeel is dan wel dat niemand redelijkerwijs van mij kan verwachten dat ik extra presteer buiten de werkuren. Werkt voor mij prima. Voor een ander misschien niet, maar het mooie is dat je daar zelf over kan beslissen.

 • John Ulmer

  op het werk focus ik me 100% op het werk, thuis denk ik geen seconde aan het werk.

 • DIRK VAN DESSEL

  Workaholics richten zichzelf ten gronde, burn out en depressie gegarandeerd. Zij doen maar...

 • Marc Ulrix

  Ik ben zelfstandige, ben 7 op 7 bezig met mijn zaak en heb al 5 jaar geen verlof meer gehad... Moest ik dan nu allang dood zijn?

 • Ernie Mespelaers

  Als ik uitklok op het werk om 18 uur zet ik mijn werk volledig op nul en ben er niet meer mee bezig, collega's wel, 's avonds nog 100 - den mails en dan 's anderendaags al uitgeput op het werk. Achterstand is mijn zaak niet maar te weinig personeel. Werk er nu 8 jaar, geen problemen, te gedreven in je job is nooit goed.