Je brein bepaalt waarom je na een streng dieet opnieuw bijkomt

unsplash
De zomer komt eraan, en dat gaat vaak hand in hand met wat paniek om terug in onze zomer-outfits en bikini's te passen. Iedereen die zich ooit al waagde aan een dieet waarbij je extreem weinig calorieën mocht eten, kent waarschijnlijk hetzelfde probleem: vaak kom je daarna opnieuw meer bij dan je oorspronkelijk afviel. Een Britse neurowetenschapper legt uit hoe dat kan.  

Volgens dokter Jason McKeown, een Britse neurowetenschapper, reken je beter niet op een heel streng dieet om voorgoed van die kilo's af te geraken. Onze hersenen zouden daar namelijk een stokje voor steken. "Onze hersenen beïnvloeden ons gewicht, metabolisme en ons hongergevoel," legt hij uit aan The Independent. "Studies hebben de laatste vijftig jaar aangetoond dat de hypothalamus (onderdeel van de hersenen) controle heeft over ons gewicht," gaat hij verder. 

"Onze hersenen hebben een duidelijk zicht op hoeveel we zouden moeten wegen en de mogelijkheid om tussenbeide te komen wanneer we minder proberen te wegen. Dit is waarom mensen die een streng regime volgen en een bepaald aantal kilo's verliezen, dan even op een stabiel gewicht blijven, maar niet veel later terug bijkomen. Hun brein is niet tevreden over hun lager gewicht."

Ondanks dit feit denken de meeste mensen nog steeds dat we het meeste gewicht verliezen door strikt op onze voeding te letten en vaak ook door minder te eten. McKeown legt dan ook uit dat enkele kilo's verliezen vaak veel moeilijker is door de manier waarop we geprogrammeerd zijn. 

Toch enkele kilo's verliezen? Dan kies je best voor een iets tragere, maar goede aanpak: een paar 100 gram gewichtsverlies per week. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • wouter ectors

    Meer dan de helft van het aanbod van eten in de supermarkt is ongezond. De voedselindustrie stelt alles zo samen dat het de receptoren in de hersenen maximaal bespeelt met suiker en vet om mensen te lokken en verslaafd te maken. dr Luc Evenepoel heeft gelijk dat er een bericht moet staan op verpakkingen en boven de winkelrekken "opgepast rommelvoedsel".

  • alain vandezande

    is het dat allemaal wel waard? als je je gelukkig voelt zoals je bent waarom moet je dan vermageren? dat kan ook op een normale manier door iets minder te drinken en aangepast lekker eten ipv junkfood.

  • Eric Van Gestel

    Zie je wel dat het mijn schuld niet is , het is genetisch ! :D