Evan Agostini/Invision/AP
Volledig scherm
© Evan Agostini/Invision/AP

J.Lo spreekt haar kind genderneutraal aan: is dat de toekomst? “Je moet niet bang zijn om je te verspreken”

Tijdens haar recentste concert riep zangeres Jennifer Lopez haar kind genderneutraal het podium op. Dat deed ze door ‘die’ en ‘hun’ te gebruiken, toen ze Emme (14) voorstelde. Ze heeft het ook over haar ‘kind’ in plaats van haar ‘dochter’ of ‘zoon’. Dichter bij huis kregen federale ambtenaren aanbevelingen om genderneutraal te schrijven. Geen ‘heer’ en ‘mevrouw’ meer bij het opstellen van een mailtje, bijvoorbeeld. Genderneutraal spreken en schrijven: is dat de toekomst? 

 1. Een kind dat vecht tegen kanker krijgt zijn medicatie niet altijd terugbetaald. “We legden 30.000 euro neer”

  Een kind dat vecht tegen kanker krijgt zijn medicatie niet altijd terugbe­taald. “We legden 30.000 euro neer”

  Zo’n kwart van de kinderen met kanker heeft geen recht op de terugbetaling van hun medicatie. Officieel werd het alleen maar goedgekeurd voor volwassenen, in de praktijk wordt het wel aan hen voorgeschreven. Ouders van patiëntjes moeten soms duizenden euro’s voor medicatie ophoesten, zo ook Delphine Heenen die 30.000 euro neertelde. De stichting KickCancer stelt dit probleem aan de kaak. “Ik ken een gezin dat 90.000 euro betaalde voor één geneesmiddel. Het is een drama.”
 1. “Dat woord ‘ombouwen’... Ik ben géén bouwwerf.” Q-dj Jana De Wilde en journaliste Bo Van Spilbeeck over transfobie
  PREMIUM

  “Dat woord ‘ombouwen’... Ik ben géén bouwwerf.” Q-dj Jana De Wilde en journalis­te Bo Van Spilbeeck over transfobie

  “‘Amai, daaraan zie je wel dat die trans is.’ Zoiets zeg je niét.” Q-dj Jana De Wilde (24), die zelf trans is, weet als geen ander hoe het geweld tegen transgender personen zich in ons land nog altijd in kleine hoekjes of subtiele opmerkingen verschuilt. Op deze Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie getuigen zij en VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck (63) over hun dagelijkse realiteit en breken ze een lans voor meer rolmodellen. “Hoeveel voetballers hebben zich al geout?”