ThinkStock
Volledig scherm
© ThinkStock

“Ik wil niet praten met collega's op de trein.” Pendelergernissen teisteren de Belg: psycholoog geeft advies

Dit najaar gaan we weer vaker naar kantoor, maar dat betekent ook dat we ons weer meer kunnen ergeren aan elkaar. In de file, in de trein. De man met een snotneus, de vrouw die luid belt of de oversociale reiziger die je niet met rust laat: hoe ga je om met irritante medepassagiers? En hoe zorg je dat pendelen in het algemeen minder stressvol wordt? Een gelukspsychologe geeft advies.

 1. Steeds meer Belgen zijn ‘superpendelaars’, zoals Chloë (23) en Sofie (44): “Ik zie mezelf dit geen 10 jaar doen”

  Steeds meer Belgen zijn ‘superpen­de­laars’, zoals Chloë (23) en Sofie (44): “Ik zie mezelf dit geen 10 jaar doen”

  Eén op de vijf Belgische werknemers zijn zogenaamde ‘superpendelaar’: ze zijn langer dan twee uur per dag onderweg naar hun job. Dat is meteen een grote hap uit de vrije tijd, ervaren ook Chloë (23) en Sofie (44). Zij vertellen hoe het voelt om zulke lange afstanden te overbruggen. Mobiliteitsexpert prof. dr. Cathy Macharis geeft duiding. “Ik ben liever langer onderweg en gepassioneerd door mijn werk, dan dat ik dichter bij huis mijn ei niet kwijt kan.”
 2. Deze Vlamingen zijn creatief met hun carrière: “De reizen die ik wilde organiseren sloten bij geen enkele sector aan”
  PREMIUM

  Deze Vlamingen zijn creatief met hun carrière: “De reizen die ik wilde organise­ren sloten bij geen enkele sector aan”

  Hoeveel Belgen kunnen zeggen dat hun job ook hun passie is? Joris (50), Valérie (47) en Chris (52) gaven hun doorsnee (kantoor)job op om hun droomberoep na te jagen. Meer nog: ze creëerden dat droomberoep eigenhandig, zonder een voorbeeld te volgen. Van een wel erg uniek reisconcept tot een wel zeer creatieve job in de auto-industrie. “Ik post op sociale media, maar maak verder geen reclame. Wildenthousiaste klanten trekken mee aan de kar.”