“Ik wenste dat mijn vriendin met haar zaak zou falen.” Expert geeft advies om met jaloezie om te gaan
“Ik was er nog voor haar, maar diep vanbinnen hoopte ik dat ze zou mislukken.” Jaloezie onder vrienden komt vrij vaak voor, zoals de vrouwen Natasha en Veronique getuigen. Volgens klinisch psycholoog Nina Mouton is dat geen slechte zaak. Ze geeft advies om er op een gezonde manier mee om te gaan en legt uit wanneer jaloezie binnen een vriendschap toxisch wordt.
Jaloezie is een emotie die iedereen weleens ervaart. Het kan een kleine steek zijn, zoals wanneer je jaloers bent op de mooie handtas van een collega. Maar het kan ook een groter, knagend ongemak zijn, zoals verdriet om het succes van een vriendin.
We hebben geleerd om jaloezie te vermijden en te onderdrukken. “We zien het als een vuile emotie. Iets wat we niet mogen voelen”, bevestigt klinisch psycholoog en psychotherapeute Nina Mouton. “Maar waarom eigenlijk? Het is juist een kans om jezelf beter te leren kennen.”
Volgens Mouton hebben we de gewoonte om jaloezie te zien als afgunst. We wuiven het snel weg met de opmerking: ‘Je moet daar toch niet jaloers op zijn’. Of: ‘Da’s nergens voor nodig’. Maar eigenlijk kan dit gevoel best leerrijk zijn, als je het toelaat.
Het kan meer zeggen over onszelf dan over de persoon waarop we jaloers zijn, zegt de psychotherapeute. “Het kan je bijvoorbeeld vertellen dat je een bepaalde behoefte hebt. Door te onderzoeken welke behoeften er achter je jaloezie schuilgaan, kan je leren en groeien als persoon.”
Natasha: “Ik wenste dat mijn vriendin met haar eigen zaak zou falen”
Jaloezie kan volgens Mouton verschillende oorzaken hebben en zich op verschillende manieren uiten. Ook Natasha ging door een heel leerproces toen ze jaloers was. Nota bene op één van haar vriendinnen. Ze voelde zich slecht wanneer ze de verhalen van haar vriendin hoorde over haar succesvolle zaak.
Hoewel ze blij was voor haar vriendin, voelde ze ook jaloezie en schaamte. “Die vriendin met haar eigen zaak wenste ik toe dat ze zou falen. Ik schaam mij daarvoor, ik voel mij een slechte vriendin, maar ik kon haar wel gewoon steunen. Ik was er ook echt voor haar, maar diep van binnen dacht ik dat ze zou mislukken.”
Soms denk ik, oei, ik ben al zo oud en heb professioneel nog maar weinig opgebouwd.
De vriendin confronteren met haar gevoelens zag Natasha niet zitten. Gelukkig kon ze hierover praten met haar man en ontdekte ze dat de jaloezie eigenlijk voortkwam uit haar eigen verlangen om iets voor zichzelf op te bouwen. “Ik heb na de geboorte van mijn oudste er bewust voor gekozen om thuis te blijven voor mijn kinderen. Maar soms denk ik, oei, ik ben al zo oud en heb professioneel nog maar weinig opgebouwd.”
Natasha ging opnieuw studeren en werken en vond zo een manier om haar eigen dromen waar te maken. Ook met haar vriendin gaat het goed. “Ze is verhuisd naar Afrika en heeft daar haar zaak opnieuw opgebouwd. Ik dacht eerst dat het helemaal zou mislopen, maar ze heeft daar veel succes en ik ben oprecht blij voor haar. Ik ben zelfs trots op haar.”
Hoe moet je dan het best omgaan met jaloezie?
“Het is belangrijk om eerlijk te zijn over onze emoties, zelfs als het gaat om jaloezie, zodat we kunnen ontdekken wat er achter schuilgaat en ons leven kunnen veranderen op een positieve manier”, zegt Nina Mouton. Zij deelt de volgende tip: het is belangrijk om jaloezie te omarmen en niet te onderdrukken.
Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar je kan er concreet mee aan de slag. Schrijf bijvoorbeeld je gevoelens op papier en onderzoek wat er precies achter die emotie schuilt. Het schrijfproces kan je helpen om tot conclusies te komen en tot meer zelfkennis te komen.
Soms is het een teken van een toxische relatie
En wat als je jaloers bent op een vriendin of vriend? Praat erover met de betrokken persoon, adviseert Mouton. “Het is belangrijk om vanuit de ik-persoon te vertellen welke gevoelens je ervaart en hoe je je voelt. Dit kan niet alleen de jaloezie verminderen, maar ook jullie band versterken en mooier maken.”
Toch kan jaloezie volgens Mouton ook een toxische vriendschapsrelatie blootleggen. “Als je merkt dat de ander je probeert klein te houden en je niets gunt, dan is het belangrijk om niet in de vriendschapsrelatie te blijven.”
Veronique: “Achter mijn rug zochten mijn vriendinnen contact op met mijn partner”
Veronique werd geconfronteerd met jaloezie van haar vriendinnen, die achter haar rug om contact zochten met haar partner. “Toen ik mijn partner leerde kennen had iedereen plots een mening over hem. Tot mijn verbazing vonden mijn beste vriendinnen hem niet geschikt voor mij. Ik wimpelde af en zei dat ik zelf wel zou bepalen hoe mijn ideale partner er moet uitzien.”
“Achteraf bleek dat ze een voor een achter mijn rug om contact met hem hadden opgezocht. Blijkbaar zagen ze hem zélf zitten en vroegen ze hem op date ... Mijn vriend heeft ze gelukkig afgewezen, maar ik was razend. Weet je, dan had ik liever dat ze het me rechtuit hadden verteld. Zoals mijn collega’s, bijvoorbeeld. Die zeiden ook: ‘Hoe heb jij die knappe vent aan de haak kunnen slaan?’. Ik kan tegen een stoot en ik besef zelf ook wel dat mijn vriend een heel knappe man is.”
Het viel me plots op dat mijn vriendinnen me niet belden of sms’ten om af te spreken.
Hoe dan ook was het een schok voor Veronique. Gelukkig bleek haar partner trouw en steunde hij haar door dik en dun. Het bracht haar aan het twijfelen over de oprechtheid van haar vriendinnen. “Na de kritiek van mijn vriendinnen viel het me plots op dat ze mij niet belden of sms’ten om af te spreken. Als we iets gingen doen kwam het initiatief van mij. Ik werd het na een tijdje beu en mijn vriend raadde mij aan om geen moeite meer te doen.”
“Kortom, jaloezie kan soms onvermijdelijk zijn, maar het is belangrijk om er op de juiste manier mee om te gaan. Het is oké om jaloers te zijn, zolang het niet leidt tot negatieve acties of gedachten. Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van je jaloezie en om daar op een positieve manier mee om te gaan”, besluit Mouton.
“Het is ook belangrijk om omringd te zijn door mensen die je steunen en blij zijn voor jouw geluk”, zegt de psychotherapeut nog. “Uiteindelijk draait het allemaal om het vinden van balans en het waarderen van wat we hebben, terwijl we streven naar onze eigen doelen en dromen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Danst mijn vriend met andere vrouwen, dan schiet ik in een kramp.” Chloë (23) is soms erg jaloers, expert geeft raad
“Ik schaam me voor mijn jaloers gedrag. Absurde vragen als ‘Is mijn lief te dronken?’ en ‘Vindt hij die vrouw leuker zijn dan mij?’ flitsen door mijn hoofd.” Niemand is graag jaloers. Ook Chloë (23) heeft soms een knagend gevoel dat ze moeilijk kan controleren. Volgens psychologe Sarah Van Pelt is ‘gezonde’ jaloezie een illusie. Hoe weet je of jouw jaloezie te ver gaat? En vooral: wat kun je eraan doen? “Het is een grote valkuil om te denken dat alle schuld bij je partner ligt.” -
Zo herken je een toxische vriendschap: “Als je vriendin over andere mensen roddelt, doet ze dat wellicht ook over jou”
Ze heeft charisma, stijl, succes en ze geniet van alle aandacht. En jij? Jíj ‘mag’ haar beste vriendin zijn. Jij voelt je vereerd, maar dat is verkeerd. Want tussen echte vriendinnen hoort er geen onevenwicht te zijn. Heb jij wel dat gevoel, dan bevind jij je hoogstwaarschijnlijk in een toxische vriendschap. En er zijn tien signalen die dat kunnen bevestigen. -
Kate Middleton zweert bij dit type handtas: met deze 15 exemplaren kan je haar na-apen
Voor mode-inspiratie kijken we graag naar de royals. Dé queen van de handtassen is zonder twijfel Kate Middleton. De hertogin van Cambridge zweert bij compacte handtassen. Praktisch, want er is net genoeg ruimte voor je telefoon, portemonnee, lippenstift en nog wat extra spullen, en toch stijlvol. Treed in haar voetsporen met deze vijftien trendtoppers, zonder koninklijk prijskaartje. -
-
HLN Shop
Hoe vind je hét perfecte hoofdkussen voor jouw lichaam? En moet het per se duur zijn? Kinesist vertelt waarop je moet letten
Moe uit je bed gerold op deze 16e ‘World Sleep Day’? Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor je functioneren, zowel professioneel als privé. Het hoofdkussen speelt daarin een sleutelrol. Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, legt HLN Shop uit hoe je het beste hoofdkussen voor een zalige slaap kiest. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje. -
PREMIUM
COLUMN. Goedele Liekens verklapt 3 alarmsignalen bij een eenrichtingsrelatie. “Dit is een toxische situatie”
-
PREMIUM
“Met dit koppel willen Sieg en ik wel een nacht doorbrengen.” De stoute kantjes van Q-dj Maureen Vanherberghen