Getty Images/PhotoAlto
Volledig scherm
© Getty Images/PhotoAlto

Hoeveel geheimen bewaar jij? Grote studie onthult dat elke mens er gemiddeld 13 heeft

Zorgen jouw geheimen ervoor dat je minder mentaal gezond bent? Nieuw onderzoek toont van wel. Al zijn er ook voordelen verbonden aan geheimen houden. De gemiddelde persoon heeft er dertien, legt Amerikaans onderzoeker Michael Slepian uit. Hij verklapt welke soort geheimen de meeste mensen bewaren. En vooral: hoe die onze gezondheid meestal — maar niet altijd — schaden.

 1. “Kop op!” Waarom je maar beter niet aan ‘toxic positivity’ doet: “Je leert je intuïtie te wantrouwen”
  PREMIUM

  “Kop op!” Waarom je maar beter niet aan ‘toxic positivity’ doet: “Je leert je intuïtie te wantrouwen”

  We leven in een positiviteitscultuur. Motiverende quotes en opgewekte lifecoaches zijn overal, want we doen maar beter ons best om zo gelukkig mogelijk te zijn. Een gevaarlijke trend, zeggen psychotherapeut Whitney Goodman en psycholoog dr. Elke Smeets. Ze leggen uit waarom al die ‘positieve vibes’ ons net ongelukkiger maken, en hoe we gezonder met onze emoties – én die van onze naasten – kunnen omgaan. “Zelfcompassie is een veel heilzamer alternatief. Let op: dat is niet hetzelfde als zelfmedelijden.”
 2. 2 bewust alleenstaande mama’s getuigen over hun keuze: “Ik heb een dik jaar op de wachtlijst gestaan”
  PREMIUM

  2 bewust alleen­staan­de mama’s getuigen over hun keuze: “Ik heb een dik jaar op de wachtlijst gestaan”

  “Qua opvoeding heeft een vader weinig in de pap te brokken. Of dat dacht ik toch.” Steeds meer alleenstaande vrouwen kiezen er bewust voor om solomama te worden. Op deze Internationale Dag van de Alleenstaande Ouder getuigen solomoeders Leona en Isabelle over hun bijzondere keuze. Fertiliteitsconsulente Isabelle Stuyver zag het aantal aanvragen de laatste vijf jaar verdubbelen. Zij legt uit hoe de procedure werkt. “Sommige centra helpen vrouwen vanaf 25 jaar.”