Sofie Slegers/Sofie Cossyns
Volledig scherm
PREMIUM
© Sofie Slegers/Sofie Cossyns

“Hoe verder we wegreden van het ziekenhuis, hoe meer de paniek toenam.” Mama’s en experts over postnatale klachten

Sofie Slegers en Sofie Cossyns delen dan wel dezelfde voornaam, maar ze hebben de eerste weken na hun bevalling totaal anders beleefd. Hoe komt het dat de ene mama op een roze wolk zit, terwijl de ander kraamtranen verbijt? En dat sommigen al snel achter hun buggy huppelen, terwijl anderen wekenlang waggelen? Twee experts vertellen over het hoe en waarom van postnatale klachten. “Als gynaecoloog doe je er alles aan om down under niets te forceren, maar soms kan je niet anders.”

  1. 3 mama’s over de invloed van de coronamaatregelen op hun baby’s: “Carlota (1) is mensenschuw, zelfs naar haar grootouders toe”
    PREMIUM

    3 mama’s over de invloed van de coronamaat­re­ge­len op hun baby’s: “Carlota (1) is mensen­schuw, zelfs naar haar grootou­ders toe”

    Makkelijk is het niet, mama worden tijdens een pandemie. Je krijgt geen - of amper - bezoek, een babyborrel mag je vergeten en over de pijnlijk grote overschot aan doopsuiker gaan we zelfs niet beginnen. Mama’s Helena (36), Esma (21) en Ann (32) merken nu al een verschil bij hun baby’s. “Gezichten herkennen mijn zoontjes niet goed, en ze schrikken en huilen, als ze iemand anders zien dan mij of mijn man.” Zullen de coronacrisis en bijhorende maatregelen blijvende effecten hebben op de socialisatie van een pasgeboren kind? Wij vroegen het aan klinisch psycholoog Guy Bosmans, professor Pedagogische Wetenschappen aan de KU Leuven.