Sofie Slegers/Sofie Cossyns
Volledig scherm
PREMIUM
© Sofie Slegers/Sofie Cossyns

“Hoe verder we wegreden van het ziekenhuis, hoe meer de paniek toenam.” Mama’s en experts over postnatale klachten

Sofie Slegers en Sofie Cossyns delen dan wel dezelfde voornaam, maar ze hebben de eerste weken na hun bevalling totaal anders beleefd. Hoe komt het dat de ene mama op een roze wolk zit, terwijl de ander kraamtranen verbijt? En dat sommigen al snel achter hun buggy huppelen, terwijl anderen wekenlang waggelen? Twee experts vertellen over het hoe en waarom van postnatale klachten. “Als gynaecoloog doe je er alles aan om down under niets te forceren, maar soms kan je niet anders.”

 1. 3 mama’s over de invloed van de coronamaatregelen op hun baby’s: “Carlota (1) is mensenschuw, zelfs naar haar grootouders toe”
  PREMIUM

  3 mama’s over de invloed van de coronamaat­re­ge­len op hun baby’s: “Carlota (1) is mensen­schuw, zelfs naar haar grootou­ders toe”

  Makkelijk is het niet, mama worden tijdens een pandemie. Je krijgt geen - of amper - bezoek, een babyborrel mag je vergeten en over de pijnlijk grote overschot aan doopsuiker gaan we zelfs niet beginnen. Mama’s Helena (36), Esma (21) en Ann (32) merken nu al een verschil bij hun baby’s. “Gezichten herkennen mijn zoontjes niet goed, en ze schrikken en huilen, als ze iemand anders zien dan mij of mijn man.” Zullen de coronacrisis en bijhorende maatregelen blijvende effecten hebben op de socialisatie van een pasgeboren kind? Wij vroegen het aan klinisch psycholoog Guy Bosmans, professor Pedagogische Wetenschappen aan de KU Leuven.
 2. Wie deze zomer trendy wil zijn, kleedt zich als een ‘coconut girl’ (en haalt inspiratie uit jeugdreeks ‘Spring’)

  Wie deze zomer trendy wil zijn, kleedt zich als een ‘coconut girl’ (en haalt inspiratie uit jeugdreeks ‘Spring’)

  Herinner je je nog de kleurrijke haltertops, tropische bloemenprints en speelse haaraccessoires die we bij sterren in de nillies zagen? Wel, dat is ondertussen zo’n twintig jaar geleden en in Het Rijk Der Trends betekent dat dat het tijd is om te recycleren. De zogenaamde ‘coconut girl’-stijl is nu een hit op het internet en doet snakken naar de zomer. Tijd om de surf chick in jezelf los te laten.
 3. Bijna Moederdag: deze 3 vrouwen zijn voor het eerst zwanger, bevallen of werden oma. “Het perfecte moment om een kindje te krijgen bestaat niet”
  PREMIUM

  Bijna Moederdag: deze 3 vrouwen zijn voor het eerst zwanger, bevallen of werden oma. “Het perfecte moment om een kindje te krijgen bestaat niet”

  “Wij zijn superfier, maar kunnen dat niet delen.” Speciaal voor Moederdag blikken drie vrouwen terug op hun unieke mijlpaal van het afgelopen jaar: een zwangere buik, een bevalling of grootmoeder worden. Een eerste keer die zo bijzonder is, maar deels werd gekaapt door corona. En dat ging gepaard met up’s en down’s, vertellen ze. “Ik word niet overstelpt door goedbedoelde adviezen. Zonder corona zouden mensen zich sowieso meer moeien.”