Pexels
Volledig scherm
PREMIUM
© Pexels

Het bepaalt wie we daten, hoe gezond we zijn en hoe goed ons seksleven is: 7 inzichten over kussen

Je wisselt speeksel uit en daarbij 1 miljard bacteriën. En tóch zoenen we graag. Arts Stef Henderickx legt uit waarom op deze Wereld Kusdag, aan de hand van 7 verrassende inzichten. Van wat een kus ons allemaal vertelt over de ander (meer dan je denkt) tot hoe lang je de ander moet zoenen voor meer seksueel plezier (minder lang dan je denkt). “Door de ander te kussen kan ons lichaam bepalen of er potentieel is voor een langdurige relatie.”

 1. Dolverliefde Jelle en Sebastian woonden 140 km van elkaar: “3 uur op de trein, enkele rit: was de ander dat waard?”
  PREMIUM

  Dolverlief­de Jelle en Sebastian woonden 140 km van elkaar: “3 uur op de trein, enkele rit: was de ander dat waard?”

  In 2013 leren Jelle en Sebastian elkaar kennen via Grindr. Mannen gebruiken de datingapp vaak voor ‘stoute’ avonturen, maar Jelle en Sebastian waren stiekem op iets anders uit. Na uren skypen volgt een eerste date, een eerste — heel onverwachtse — kus, maar ook een onaangename ontdekking. De twee wonen op 140 kilometer van elkaar. Wint de prille liefde van de grote afstand? “Mijn ex-vriend had mijn hart gebroken. Ik wilde me niet zomaar in een kwetsbare positie plaatsen.”
 2. Is seks met je ex een goed idee? “Zodra we single zijn en er weer contact is, escaleert het vrijwel meteen”
  PREMIUM

  Is seks met je ex een goed idee? “Zodra we single zijn en er weer contact is, escaleert het vrijwel meteen”

  Het was smullen in ‘Thuis’, deze week. Rosa en Waldek – ooit elkaars geliefden, nu elkaars beste vrienden – deelden een innige kus. De vaste soapkijker zat erbij en keek ernaar. Maar is zo’n passionele reünie met je ex een goed idee? “De seks is met niemand beter”, getuigen Jasper (28) en Linde (29), ex-geliefden in het echt. “Het is bekend terrein”, zegt ook klinisch seksuoloog Wim Slabbinck. Al waarschuwt hij toch voor valkuilen.
 1. Radiopresentatrice Anke Buckinx schrijft een brief aan een oude liefde. “Ik heb je al vaak gezocht, op Facebook”
  PREMIUM

  Radiopre­sen­ta­tri­ce Anke Buckinx schrijft een brief aan een oude liefde. “Ik heb je al vaak gezocht, op Facebook”

  In Blankenberge beleeft JOE-radiopresentatrice Anke Buckinx (42) als tiener een heerlijke zomervakantie. Ze is elf en tot over haar oren verliefd op Kevin. “Ik voelde vlinders voor de allereerste keer”, bekent ze in deze brief aan hem. Ze schrijft eerlijk wat ze nog meer voelde en vooral: wat ze nog had moeten zeggen. Want de twee zagen elkaar, tot Ankes spijt, nooit meer terug. Al krijgt ze op een dag wel post van hém. “Het was een Hallmark-kaart, met beertjes op...”
 2. 5 procent van de Vlaamse meisjes spijbelt omdat ze geen maandverband kunnen kopen: “Hygiëne is een basisrecht”

  5 procent van de Vlaamse meisjes spijbelt omdat ze geen maandver­band kunnen kopen: “Hygiëne is een basisrecht”

  Sinds deze week zijn tampons en maandverband in Schotland gratis. Het is het eerste land dat zo’n initiatief neemt, terwijl wereldwijd miljoenen vrouwen zich die producten niet kunnen veroorloven. Bij ons kan een op de acht Vlaamse vrouwen het gemiddelde bedrag van 10 tot 12 euro per maand niet betalen. Daar moet verandering in komen volgens Rita Van Even, coördinator voor regio Leuven bij de vzw BruZelle. “De helft van de mensheid menstrueert de helft van haar leven, maar toch blijft dat iets waar we ons voor schamen.”