Redactrice Liesbeth (links) heeft PCOS.
Volledig scherm
PREMIUM
Redactrice Liesbeth (links) heeft PCOS. © rv / Pexels

“‘Heb jij nog een kinderwens?’, vroeg mijn gynaecoloog me”: 1 op de 10 vrouwen heeft PCOS, maar wat is het?

“Ik zie me nog liggen op de onderzoekstafel, met mijn benen in de metalen beugels en onverwachtse tranen die in mijn ooghoeken prikten.” Een jaar geleden kreeg redactrice Liesbeth (30) de diagnose PCOS. Hoewel de aandoening minstens een op de tien vrouwen treft en een belangrijke oorzaak is van vruchtbaarheidsproblemen, is er maar weinig over bekend. Om klaarheid te scheppen, stelt ze gerichte vragen aan fertiliteitsexpert Guy Verhulst, en met experte Myriam Koning bespreekt ze hoe je met je voeding PCOS onder controle krijgt. 

1 reactie

 • kurt jansens

  2 maanden geleden
  PFOS, PCOS,...tegenwoordig heeft iedereen wel iets aan de hand.
 1. De pil ligt steeds meer onder vuur. Tijd voor een grote anticonceptie-update. “Veel vrouwen vrijen onveilig omdat er betere alternatieven nodig zijn”
  PREMIUM

  De pil ligt steeds meer onder vuur. Tijd voor een grote anticoncep­tie-update. “Veel vrouwen vrijen onveilig omdat er betere alternatie­ven nodig zijn”

  Zestig jaar geleden werd de pil geïntroduceerd als het wondermiddel dat vrouwen onder het juk van onafwendbaar moederschap vandaan haalde. Vandaag leidt het vooral tot scherpe vraagtekens. Zeker nadat bleek dat bloedklonters bij de pil vele malen frequenter zijn dan na sommige coronavaccins. Wat zegt de wetenschap? Waar staan vrouwen vandaag op het vlak van anticonceptie? “Vrouwen zijn minder bereid om iets te slikken waarvan ze niet precies weten wat het doet.” Twee proffen, een promovendus en een auteur geven een grote update.
 2. Zuid-Koreanen zijn datingprofielen met mondmaskers zo beu dat ze er een nieuw woord voor uitvonden: maggikun

  Zuid-Koreanen zijn datingpro­fie­len met mondmas­kers zo beu dat ze er een nieuw woord voor uitvonden: maggikun

  Wie niet vies is van Tinder en Bumble weet: de datingwereld is een mijnenveld vol potentiële valkuilen. En de pandemie maakte dat er niet makkelijker op. Sinds corona zijn er steeds meer mensen die op hun profiel een foto met mondmasker gebruiken, en dat maakt het natuurlijk moeilijk om te zien wat voor vlees je in de kuip hebt. Daarnaast zouden we gemaskerde gezichten ook aantrekkelijker vinden. Koreanen zijn die maskerfraude zo beu dat ze er een nieuw woord voor uitvonden: maggikun.
 1. Wanneer je in de menopauze komt, is sterk genetisch bepaald: “De overgang is een symptoom van veroudering, niet de oorzaak ervan”

  Wanneer je in de menopauze komt, is sterk genetisch bepaald: “De overgang is een symptoom van veroude­ring, niet de oorzaak ervan”

  Vrouwen komen gemiddeld op hun 51ste op een belangrijk kantelpunt: de overgang. Wanneer je precies je laatste menstruatie krijgt, hangt nauw samen met veroudering, blijkt nu. Met andere woorden: de duur van je vruchtbaarheid is genetisch bepaald. Een groot internationaal team van wetenschappers heeft 290 genen gevonden die met die timing samenhangen. “Hoe later vrouwen menopauze ervaren, hoe gezonder ze ouder worden.”