Hartverscheurende keuze: doodzieke tweeling en vader kan er maar één redden met orgaandonatie

kos
Een gezin uit Ontario in Canada staat voor een hels dilemma. De driejarige tweelingzusjes Binh en Phuoc hebben allebei een levertransplantatie nodig, maar hun vader kan slechts donor zijn voor één van zijn dochtertjes. De ouders van de meisjes willen absoluut vermijden die verschrikkelijke keuze te moeten maken en zijn nog altijd op zoek naar een tweede donor.

Binh (links) en Phuoc Wagner lijden aan het syndroom van Alagille, een genetische aandoening die de lever aantast, maar ook het hart en de functies van andere organen kan verstoren. Volgens dokters hebben allebei de meisjes een transplantatie nodig om te overleven, maar tot nu toe blijkt enkel de vader een goede match. Michael zal binnen twee weken samen met één van zijn dochters geopereerd worden. Wanneer geen tweede donor gevonden wordt, zullen dokters beslissen welk meisje de beste kandidaat is voor de transplantatie.

Adoptie
Michael en Johanne Wagner adopteerden de tweeling in 2012 uit Vietnam. Volgens Johanne wisten ze dat de meisjes leverproblemen hadden, maar niet dat het zo ernstig was. Tot ze hen gingen oppikken: "Toen we hen in het weeshuis zagen, waren we geschokt", vertelde ze aan The Canadian Press. "Ze wogen allebei 4 kilogram en waren 18 maanden oud."

Ondanks alles zijn Binh en Phuoc "gelukkige en levendige meisjes", vertelt hun vader. Het koppel, dat nog zeven andere kinderen heeft, geeft de hoop dan ook niet op voor hun andere dochter, die gedoemd is zonder nieuwe lever. Ze hebben een Facebookpagina opgericht en hebben ook een blog, waar meer informatie te vinden is over de tweeling.

Verhoogde interesse
Tot gisteren was er volgens New York Daily News nog geen nieuwe donor gevonden, maar er zou wel voldoende interesse zijn. "We zijn verheugd dat we niet alleen de kansen van onze dochters hebben verhoogd, maar ook die van alle mensen die wachten op orgaandonoren", vertelde Michael Wagner. "We hopen dat het helpt."

Michael en Johanne Wagner adopteerden de tweeling in 2012.
Facebook Michael en Johanne Wagner adopteerden de tweeling in 2012.
Facebook
Facebook