Exclusief voor abonnees

Grote seksenquête: slechts 7 op 10 vinden partner aantrekkelijk

Seksuologen snellen te hulp

Illustratiefoto.
Thinkstock Illustratiefoto.
"En een goede gezondheid", zeiden we nog met Nieuwjaar. Beter hadden we elkaar een gezond seksleven toegewenst. Minder dan 1 op de 5 Belgen is daar echt tevreden over, zo blijkt uit nieuw onderzoek. 'Doe ik het goed?': die eeuwige vraag blijft ons parten spelen. Seksuologen Goedele Liekens en Wim Slabbinck snellen te hulp.

Duizend Belgen klapten begin januari uit het bed in een online bevraging door iVox, in opdracht van erotiekmerk Christine le Duc. Blijkt dat 84% niet helemaal aan z'n trekken komt en dat 30% slechts matig tevreden is. De helft geeft zelfs een buis aan zijn seksleven. 'Het' gebeurt te weinig. De meerderheid wil meerdere keren per week tot elke dag vrijen, terwijl minder dan één op de drie Belgen dat ook doet.

"Wat me diep treft, is dat liefst 50% aangeeft dat ze meer goesting zouden hebben als ze zich zelfzekerder voelden", zegt Goedele Liekens. "Niets zo erg als tussen de lakens twijfelen aan jezelf. Sommige mensen hebben te veel naar films gekeken: daarin zie je nooit gewone seks. Het lijkt alsof alle mannen meedoen aan de Olympische Penisspelen. In het hoofd van vrouwen speelt vaak verwarring tussen fysieke schoonheid en aantrekkelijk zijn. Ik zeg soms: wandel eens door de Aarschotstraat om de verscheidenheid te zien van de vrouwen die zich daar aanbieden, met hun verschillende cupmaten en kwabben."

Zeven jaar geen seks

Collega Wim Slabbinck stuurt mensen die aan hun lichaam twijfelen naar de sauna. "Dan zien ze dat anderen ook geen perfect lijf hebben." 'Ben ik wel normaal?' is de vraag die hij het meest hoort. En: 'Is het normaal dat we maar zo weinig vrijen?' "De frequentie vind ik niet belangrijk, zolang het maar fijn is. Als het over seks gaat, bestáát er trouwens geen 'normaal'. Wat we verlangen en in welke mate, dat is individueel. Als onze seksuele wensen niet compleet worden vervuld, is dat evenmin alarmerend. Als ik ga lopen, is mijn prestatie ook niet altijd top."

De prestatiedruk die mannen ervaren, kan wel problematisch zijn. Slabbinck: "Als een vrouw geen zin heeft, zie je dat niet. Maar wanneer een man niet veel goesting heeft, of door stress of gedoe met een condoom geen erectie kan ontwikkelen, is mevrouw niet tevreden. En waar vrouwen hun hart uitstorten bij een vriendin, blijven mannen opscheppen tegen hun vrienden. Over depressies en burn-outs hebben ze leren praten, maar seksuele problemen blijven taboe. Vandaag nog hadden we overleg over een koppel dat al zeven jaar geen seks meer heeft gehad. Gisteren zijn ze zich komen aanmelden. Als er langer dan een jaar niks gebeurt in bed, is het belangrijk de stap naar hulpverlening te zetten."

Kwetsende woorden

Met een goed gesprek had het zover niet moeten komen. Vier op de tien Belgen durven echter niet met hun partner te praten over seksuele verlangens. "Ze zijn bang de ander te kwetsen", zegt Slabbinck. "Dan vliegt het eruit tijdens een ruzie en vallen er kwetsende woorden. Geef liever aan dat je het fijn zou vinden om nog eens te vrijen of om het op een andere manier te doen. Als er lang niets gebeurd is, mag je echter niet verwachten dat je partner er meteen klaar voor is. Dikwijls is er, uit schrik voor slechte seks, zelfs een muurtje rond intimiteit gebouwd. Wat dan kan helpen, is de strikte afspraak een maand geen seks te hebben, maar wel weer connectie te zoeken door elkaar te strelen, te kussen en samen een bad te nemen. Laat seks vooral niet verglijden tot een checklist: is er een voorspel geweest, zijn we allebei klaargekomen? Ik heb de indruk dat veel mensen zich daarin verliezen."

Goedele heeft een probleem met het woord 'voorspel', maar ze kan niet genoeg benadrukken dat het deel uitmaakt van "het hele spel". "Vrouwen hebben het moeilijk om puur te focussen op wat ze voelen. Vandaar het succes van 'Vijftig tinten grijs': als je vastgebonden bent, moet je je niet afvragen of je het wel goed doet. Dan is het gemakkelijker om de controle uit handen te geven. Geblinddoekt worden je zintuigen ook scherper. En als je het gesprek wil aangaan, maak het dan niet ingewikkeld. Vraag gewoon: 'Wat was de leukste seks die we ooit gehad hebben en waarom?' Hou het positief en van daaruit gaat het vanzelf verder."

***

Amper 7 op 10 vinden partner aantrekkelijk

We kiezen onze partner zelf. Toch vindt amper 67,5% zijn of haar wederhelft aantrekkelijk. In het eerste jaar van de relatie is nog 80,8% wég van hoe zijn of haar lief eruitziet. Een percentage dat al vlug wegzakt tot 72,7% (1 tot 5 jaar samen), om daarna eventjes te stijgen tot 76,4% (6 tot 10 jaar), maar dan pas écht de dieperik in te duiken. Na meer dan 25 jaar vindt nog slechts 58,3% zijn of haar partner fysiek aantrekkelijk. "Mensen hebben moeite om veroudering te aanvaarden. Maar een man moet niet verwachten dat z'n vrouw bovenop hem gaat zitten als hij eerst opmerkt dat er een striem zit op haar buik", zegt Goedele Liekens. "Het is wel een opsteker dat één vijfde van de koppels in een langdurige relatie na verloop van tijd méér zin krijgt in seks", voegt Wim Slabbinck toe.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Filiep Lapeire

    Alles wat mooi is moet men relativeren want als je iedere dag hetzelfde ziet merk je na een tijd de schoonheid niet meer op en word het gewoon alledaags normaal.

  • wim rooyakkers

    Ik vind mijn lief na vele jaren nog steeds aantrekkelijk.alleen we vallen wat vaker in slaap.