Griepspuit helpt ook hartaanval te voorkomen

De griepspuit beschermt niet alleen tegen infectieziekten, maar deze kan ook hartaanvallen voorkomen, dat blijkt uit recent Canadees onderzoek.

Onderzoekers aan de universiteit van Toronto ontdekten dat de griepspuit het risico op een hartaanval met 50 procent vermindert en sterfte door hartziekten met 40 procent beperkt. Ze zeggen dat dit vaccin een belangrijke behandeling zou kunnen zijn om het hart gezond te houden, het beschermt ook tegen een hartaanval.

Cardioloog Jacob Udell en zijn team bestudeerden klinisch onderzoek uit de jaren 60. "In totaal namen 3.227 patiënten deel aan de studie, de helft van hen hadden een hartziekte, de andere helft niet. De vorsers zetten willekeurig bij de helft van de deelnemers een griepspuit, de andere helft kreeg een placebo.  De mensen die beschermd waren met een vaccin liepen heel wat minder risico op een hartaanval." 

Professor Udell zegt dat de reden voor het verband tussen de het vaccin en hartziekten niet duidelijk is. Het kan wel zijn dat bij patiënten met hartproblemen sommige factoren de druppel kunnen zijn die de emmer doet overlopen, dit kunnen verstopte aders of minder zuurstof in het bloed als gevolg van de griep zijn. Het griepvaccin kan dit stoppen door de griep te voorkomen of door aanslag in de aders af te breken.