Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Gezond narcisme: bestaat dat ook? “Een gezonde narcist zal nooit manipuleren”

Zelfliefde, zelfzorg en zelfzeker zijn: wie tegenwoordig niet met zichzelf bezig is, moet wel zot zijn. ‘Gezond narcisme’ heet het en schrijfster Sarah Dimani pleit ervoor: ze schreef een boek over een betere relatie opbouwen met jezelf. Maar loopt het nooit mis als je zo vaak met jezelf bezig bent? En wanneer overschrijd je de grens met toxisch narcisme? “Narcisme mag geen positief of negatief geladen woord zijn.”

 1. Zo herken je een toxische vriendschap: “Als je vriendin over andere mensen roddelt, doet ze dat wellicht ook over jou”

  Zo herken je een toxische vriend­schap: “Als je vriendin over andere mensen roddelt, doet ze dat wellicht ook over jou”

  Ze heeft charisma, stijl, succes en ze geniet van alle aandacht. En jij? Jíj ‘mag’ haar beste vriendin zijn. Jij voelt je vereerd, maar dat is verkeerd. Want tussen echte vriendinnen hoort er geen onevenwicht te zijn. Heb jij wel dat gevoel, dan bevind jij je hoogstwaarschijnlijk in een toxische vriendschap. En er zijn tien signalen die dat kunnen bevestigen.
 2. Lijkt op narcisme, maar met meer drama: de theatrale persoonlijkheidsstoornis van Amber Heard
  PREMIUM

  Lijkt op narcisme, maar met meer drama: de theatrale persoon­lijk­heids­stoor­nis van Amber Heard

  “Ze wil continu het centrum van de aandacht zijn.” Een psychologe op het proces tussen Johnny Depp en Amber Heard was niet mild voor Heard. Haar diagnose luidt: de actrice lijdt aan een ‘histrionische’ of theatrale persoonlijkheidstoornis. Die komt uit dezelfde familie als de narcistische persoonlijkheidsstoornis, vertelt prof. Laurence Claes, en kan tot impulsieve agressie leiden. Hoe herken je een theatrale persoonlijkheid en leidt ze áltijd tot zo’n destructieve relatie?