An object to remember / Petit Pourri & Nauwau / Carpet of Life
Volledig scherm
PREMIUM
© An object to remember / Petit Pourri & Nauwau / Carpet of Life

Geen ‘innige deelneming’ of stijve uitvaart. Steeds meer mensen kiezen ervoor om op een persoonlijke manier te rouwen

Goed GevoelJarenlang lieten we anderen ons vertellen hoe we afscheid moesten nemen van geliefden. Begrafenisondernemers ontfermden zich over het praktische, de plaatselijke pastoor sprak de uitvaart aan elkaar. Vandaag kiezen we steeds vaker voor een persoonlijkere aanpak. Van ceremoniesprekers of rouwjuwelen tot troostgoed of digitale herinneringsplatformen: 13 manieren voor een persoonlijk(er) afscheid.

 1. COLUMN. Sara Leemans schrijft over 33-jarige single Hanne: “Ik wil grotemensendingen doen”
  NINA

  COLUMN. Sara Leemans schrijft over 33-jarige single Hanne: “Ik wil grotemen­sen­din­gen doen”

  Als de 33-jarige single Hanne beseft dat ze in het weekend steevast weinig plannen heeft, besluit ze daar verandering in te brengen. Een hobby moet de ultieme oplossing bieden. Een échte hobby. Ze gaat op zoek naar de activiteit die perfect bij haar past. En leert veel bij over zichzelf. “Ik wil iemand zijn die fietstochtjes maakt en zo op mooie plekken komt en niet uitgeput is na de trap te nemen.”
 2. Afscheidsplanners organiseren steeds meer persoonlijke uitvaarten: “Minifestival of afscheid in een bos, niets is te gek”
  PREMIUM

  Afscheids­plan­ners organise­ren steeds meer persoonlij­ke uitvaarten: “Minifesti­val of afscheid in een bos, niets is te gek”

  Vergeet een klassieke uitvaart in kerk en aula. De mooiste afscheidsvieringen vinden tegenwoordig plaats op plekken die écht iets voor de overledene betekenden. “Bij een huwelijk kan alles, waarom dan niet bij een afscheid?”, vinden ritueelbegeleidster Katrien Smeyers (46) en afscheidsplanner Kathleen Weuts (39), die vijf jaar geleden zelf haar zoontje verloor.