Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Gebruikt jouw kind lachgas of miauw-miauw? Toxicoloog belicht 5 nieuwe verslavingen bij de jeugd

Van het goedkope ‘sloth juice’ tot explosief lachgas:  waar experimenteert de jeugd tegenwoordig mee, hoe verslavend zijn die middelen en waar halen ze ze? Met toxicoloog Jan Tytgat belichten we vijf fenomenen die opduiken aan de schoolpoort en de verslavingen die erbij komen kijken: “Wie die nieuwe stoffen vapet, kan een zware psychose krijgen”

 1. Fien werd verslaafd aan de pijnstillers die ze kreeg voorgeschreven: “Ik slikte tien pillen morfine per dag”
  PREMIUM

  Fien werd verslaafd aan de pijnstil­lers die ze kreeg voorge­schre­ven: “Ik slikte tien pillen morfine per dag”

  “Ik leefde van pil tot pil. De medicatie was mijn beste vriend, mijn houvast. Ik was ontzettend bang om zonder te leven.” Door een pijnlijke rugaandoening start Fien (39) met zware pijnmedicatie, zoals fentanyl en morfine. In een wip nemen de pillen Fiens leven over, en moet ze zelfs stoppen met werken. In 2019 kregen meer dan 1,2 miljoen Belgen een voorschrift voor zulke zware pijnstillers. Prof Wouter Vanderplasschen legt uit waarom ze zo gevaarlijk zijn. “Zelfs gevaarlijker dan heroïne.”
 1. Overheid pakt gokverslavingen aan. Wim (39) getuigt: “Op één dag heb ik 10.000 euro gewonnen en verloren”
  PREMIUM

  Overheid pakt gokversla­vin­gen aan. Wim (39) getuigt: “Op één dag heb ik 10.000 euro gewonnen en verloren”

  “Het begon onschuldig, in de krantenwinkel, met een papieren formuliertje voor voetbalweddenschappen.” Voetbalfanaat Wim (39) laat zich tot gokken verleiden, een spannende hobby die een verregaande verslaving wordt. “Ik had vier kredietkaarten en nog stond ik in het rood.” Wim is niet alleen: 100.000 Belgen zijn gokverslaafd. Verslavingscoach Arne Nilis legt uit waarom kansspelen zo meeslepend zijn en waarom dit probleem meer verborgen blijft dan andere verslavingen.