Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Gebruikt jouw kind lachgas of miauw-miauw? Toxicoloog belicht 5 nieuwe verslavingen bij de jeugd

Van het goedkope ‘sloth juice’ tot explosief lachgas:  waar experimenteert de jeugd tegenwoordig mee, hoe verslavend zijn die middelen en waar halen ze ze? Met toxicoloog Jan Tytgat belichten we vijf fenomenen die opduiken aan de schoolpoort en de verslavingen die erbij komen kijken: “Wie die nieuwe stoffen vapet, kan een zware psychose krijgen”

 1. Na ‘top’ en ‘bottom’ voegt datingapp Grindr ook ‘side’-seks toe. “Eindelijk. Er wordt nog te vaak penetratie verwacht”

  Na ‘top’ en ‘bottom’ voegt datingapp Grindr ook ‘si­de’-seks toe. “Eindelijk. Er wordt nog te vaak penetratie verwacht”

  Ben je ‘top’ of ‘bottom’? Die vraag stelt LGBTQ+-datingapp Grindr zijn gebruikers — veelal mannen — om ze te linken aan een partner. Maar met ‘side’ komt daar nu een extra categorie bij, voor zij die niet-anale seks verkiezen. “Het is bullshit dat de app nu pas die voorkeur integreert”, zegt podcastmaker Max De Moor. Ook Alexander en Karel vertellen over het taboe dat Grindr nu pas doorbreekt. “Als je als homoseksuele man zegt dat je geen penetratie wil, wordt vaak het contact verbroken.”
 2. Overheid pakt gokverslavingen aan. Wim (39) getuigt: “Op één dag heb ik 10.000 euro gewonnen en verloren”
  PREMIUM

  Overheid pakt gokversla­vin­gen aan. Wim (39) getuigt: “Op één dag heb ik 10.000 euro gewonnen en verloren”

  “Het begon onschuldig, in de krantenwinkel, met een papieren formuliertje voor voetbalweddenschappen.” Voetbalfanaat Wim (39) laat zich tot gokken verleiden, een spannende hobby die een verregaande verslaving wordt. “Ik had vier kredietkaarten en nog stond ik in het rood.” Wim is niet alleen: 100.000 Belgen zijn gokverslaafd. Verslavingscoach Arne Nilis legt uit waarom kansspelen zo meeslepend zijn en waarom dit probleem meer verborgen blijft dan andere verslavingen.