Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Gebruikt jouw kind lachgas of miauw-miauw? Toxicoloog belicht 5 nieuwe verslavingen bij de jeugd

Van het goedkope ‘sloth juice’ tot explosief lachgas:  waar experimenteert de jeugd tegenwoordig mee, hoe verslavend zijn die middelen en waar halen ze ze? Met toxicoloog Jan Tytgat belichten we vijf fenomenen die opduiken aan de schoolpoort en de verslavingen die erbij komen kijken: “Wie die nieuwe stoffen vapet, kan een zware psychose krijgen”

 1. PODCAST. Geert neemt Alba mee op 'Fifty Shades’-avontuur. “Ik de dominator, zij de onderdanige”

  PODCAST. Geert neemt Alba mee op 'Fifty Sha­des’-avon­tuur. “Ik de dominator, zij de onderdani­ge”

  “Terwijl zij in de douche stond, pakte ik de spullen uit die ik had meegebracht. Een zacht, maar stevig lint voor rond haar nek, een klittenband voor rond de polsen of enkels, een zweepje, een blinddoek, en drie kaarsen.” Geert (45) leert Alba (36) kennen via een datingapp. Hij geeft aan dat hij als dominante ‘Sir’ op zoek is naar iemand die een onderdanige rol wil spelen. En daar staat Alba wel voor open. Ze spreken af en beleven een brandend hete nacht vol straffen en kaarsvet. Hoe dat verder afloopt, hoor je in deze aflevering van de podcast ‘Mijn Superseks’.
 2. Fien werd verslaafd aan de pijnstillers die ze kreeg voorgeschreven: “Ik slikte tien pillen morfine per dag”
  PREMIUM

  Fien werd verslaafd aan de pijnstil­lers die ze kreeg voorge­schre­ven: “Ik slikte tien pillen morfine per dag”

  “Ik leefde van pil tot pil. De medicatie was mijn beste vriend, mijn houvast. Ik was ontzettend bang om zonder te leven.” Door een pijnlijke rugaandoening start Fien (39) met zware pijnmedicatie, zoals fentanyl en morfine. In een wip nemen de pillen Fiens leven over, en moet ze zelfs stoppen met werken. In 2019 kregen meer dan 1,2 miljoen Belgen een voorschrift voor zulke zware pijnstillers. Prof Wouter Vanderplasschen legt uit waarom ze zo gevaarlijk zijn. “Zelfs gevaarlijker dan heroïne.”
 1. Het kon niet gek genoeg op WECANDANCE. Kijk mee naar de meest geslaagde looks van afgelopen weekend

  Het kon niet gek genoeg op WECANDANCE. Kijk mee naar de meest geslaagde looks van afgelopen weekend

  Afgelopen weekend werd er met de tenen in het zand massaal gedanst op het eerste weekend van elektronisch muziekfestival WECANDANCE in Zeebrugge. En het waren dit jaar lang niet alleen de vrouwen die in hun meest modieuze looks op het toneel verschenen — ook mannen haalden alles uit de kast. Benieuwd welke door onze moderedacteur voorspelde trends er gespot werden? Dit waren 25 opvallende outfits.
 2. Overheid pakt gokverslavingen aan. Wim (39) getuigt: “Op één dag heb ik 10.000 euro gewonnen en verloren”
  PREMIUM

  Overheid pakt gokversla­vin­gen aan. Wim (39) getuigt: “Op één dag heb ik 10.000 euro gewonnen en verloren”

  “Het begon onschuldig, in de krantenwinkel, met een papieren formuliertje voor voetbalweddenschappen.” Voetbalfanaat Wim (39) laat zich tot gokken verleiden, een spannende hobby die een verregaande verslaving wordt. “Ik had vier kredietkaarten en nog stond ik in het rood.” Wim is niet alleen: 100.000 Belgen zijn gokverslaafd. Verslavingscoach Arne Nilis legt uit waarom kansspelen zo meeslepend zijn en waarom dit probleem meer verborgen blijft dan andere verslavingen.