“Gebruik zeker geen vaseline.” 8 betere middeltjes tegen 'chub rub' of pijnlijke schuurwondjes tussen je dijen
Elke zomer opnieuw is het een veelvoorkomend probleem bij wie jurkjes of rokjes draagt: ‘chub rub’, of schaafwonden aan de binnenkant van je dijen. Dermatoloog Thomas Maselis verklaart het pijnlijke fenomeen, en we lijsten de nieuwste en populairste middeltjes en trucjes op de markt op om je te verlossen van die brandende billen. “Als ik de ingrediënten zie, zal dit product zeker werken.”
Wie zich op een warme zomerdag aan een jurk of rokje waagt, is maar beter voorbereid. Schuren je blote dijen tegen elkaar, dan kan er al snel een branderig gevoel de kop opsteken. ‘Chub rub’ heet dat in de volksmond, en slachtoffers weten maar al te goed hoe hevig die pijn kan zijn. Voor buitenstaanders is er niks te zien, maar de onzichtbare schaafwondjes kunnen elke wandeling tot een onaangename hel maken.
“‘Chub rub’ valt onder de aandoening die wij, dokters, intertrigo noemen”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. “In de volksmond noemen we dat ook wel smetplekken. Intertrigo ontstaat door wrijving van de vochtige, warme huid, waardoor de huid kapotgaat.” En laat een vochtige, warme huid nu net iets zijn waar we allemaal weleens mee te maken krijgen tijdens de zomermaanden.
(Lees verder onder de foto.)
“Intertrigo is een huidziekte die meestal voorkomt tussen huidplooien, zoals tussen de liezen, onder de borsten, in de buikplooi, in de bilnaad, soms zelf tussen de tenen. Kortom: overal waar de huid tegen elkaar wrijft. Meestal ontstaat het door een combinatie van verschillende factoren, zoals vocht, warmte en vaak dus ook wrijving. Wat we trouwens ook heel dikwijls zien, is dat mensen er nog een besmetting van gistjes bovenop krijgen. De meest voorkomende is de gistinfectie candida, maar er kunnen ook andere bacteriën verschijnen zoals stafylokokken.”
“Naast warmte en wrijving zijn er nog een aantal andere bevorderende factoren om intertrigo te krijgen, zoals overgewicht. Maar ook mensen die niet zwaarlijvig zijn kunnen ermee te maken krijgen. Ook overmatig transpireren, incontinentie, te strak zittende kleding en onvoldoende hygiëne kunnen een oorzaak zijn. De klachten waar mensen meestal mee langskomen, zijn jeuk, een branderig gevoel, en soms ook een vervelend geurtje dat zich verspreidt.”
OPLOSSINGEN
De hamvraag: wat kan je doen als je met ‘chub rub’ zit? Maselis: “Je kan beginnen met het kapotgaan van de huid proberen tegen te gaan door je niet te warm te kleden en vocht en wrijving te voorkomen. Maak de kwetsbare huid(plooitjes) dagelijks ook goed schoon.”
Katoenen doekjes
“Een oude, maar effectieve methode die ik vaak aanraad, is het gebruik van katoenen doekjes. Knip een stukje af van een oud laken. Als je last hebt van schaafwondes tussen de dijen, kan je het katoenen doekje daar vastplakken, zodat de benen elkaar niet aanraken.”
Talkpoeder
“Het gebruik van talkpoeder is ook een effectieve methode om het probleem tegen te gaan, dat houdt de zone namelijk droog.” De Silky Underwear Dusting Powder van Lush is speciaal gemaakt om je huid te beschermen tegen zulke schaafwonden. Volgens veel vrouwen is het een effectief hulpmiddel. “Ik kan het gebruik van dat product zeker aanraden als ik naar de ingrediënten kijk. Klassiek talkpoeder is ook doeltreffend.”
Silky Underwear Dusting Powder van Lush, 12 euro, hier te koop.
(Lees verder onder de foto.)
Verzorgende crèmes
“Een andere effectieve methode is het preventief smeren van verzorgende crèmes. Vaseline wordt weleens aangeraden, maar daar sta ik niet achter”, zegt Maselis. “Vaseline houdt het water gevangen. Daardoor wordt de opperhuid diep gehydrateerd, maar is ze nadien nog kwetsbaarder.”
Velen zijn vol lof over de Secret Shield-crème van Skindura. “Deze crème bestaat voornamelijk uit oliën, waardoor de wrijving verminderd wordt en de frictie tussen twee stukjes huid minder zal zijn. Dit is naar mijn mening een goed product om ‘chub rub’ te voorkomen. Heb je een schimmel, dan is dit niet aan te raden, want die gedijen goed in oliën.”
Secret Shield Invisible Layer of Protection van Skindura, 12,85 euro, hier te koop.
(Lees verder onder de foto.)
Antischuurshort
“Zulke shorten werken ongeveer volgens hetzelfde principe als een simpel katoenen doekje: ze absorberen vocht, zitten erg zacht en beschermen de plooistreken”, zegt Maselis. “Ik raad het zeker aan: met zo’n broekje voorkom je het probleem voordat het uit de hand loopt en vermijd je ongemakken.” Het Amerikaanse merk Thighsociety specialiseert zich bijvoorbeeld in zulke broekjes. Hun maten gaan tot 6XL en ze hebben ook een ‘koelende’ variant die zweten tegengaat.
Thighsociety, vanaf 35 euro, hier te koop.
(Lees verder onder de foto.)
En deze slimme tips delen vrouwen online
Ook op sociale media als TikTok en Instagram gaat het ‘chub rub’-alarm af nu de zomer voor de deur staat. Vrouwen posten er massaal de remedies die hen van die brandende dijen afhielpen. Deze zijn erg populair.
Megababe
De Thigh Rescue Anti-Friction Stick van Megababe komt heel vaak terug online in lovende video’s. Dat we op webshops bijna alleen maar vijfsterrenreviews vinden, bewijst dat deze remedie van Megababe erg geliefd is. “De formule creëert een barrière op je huid, waardoor je dijen niet meer tegen elkaar schuren, maar over elkaar heen glijden”, zegt de website. De aloë vera in het product werkt tegelijk kalmerend op een geïrriteerde huid. Volgens gebruikers ben je tot acht uur van ‘chub rub’ verlost, al nemen heel wat vrouwen de tube in reisformaat mee in hun handtas voor eventueel ongemak doorheen de dag.
Megababe is vanuit België voorlopig enkel te koop via Amazon voor zo’n 17 euro (+ verzendingskosten).
(Lees verder onder de foto.)
Überlube
In verschillende video’s op het internet prijzen vrouwen Überlube aan. Het Amerikaanse product is, jawel, een glijmiddel op basis van siliconen, maar veelzijdiger dan je denkt. Heb je het niet nodig in de slaapkamer, dan kan je het goedje volgens veel dames ook op je schurende benen smeren. Überlube zelf schrijft op de website dat tussen hun klanten heel wat sportlui zit: triatleten bijvoorbeeld, die ook uren met zwetende, schurende ledematen moeten doorstaan. Krijg je Überlube niet te pakken, dan volstaat een ander glijmiddel natuurlijk ook, zij het wél enkel op basis van siliconen, andere varianten drogen te veel uit.
Überlube is vanuit België voorlopig enkel te koop via Amazon voor zo’n 20 euro (+ verzendingskosten).
(Lees verder onder de video.)
Monistat Chafing Relief Powder Gel
Zelf noemt het Amerikaanse merk Monistat de Powder Gel een slim huwelijk tussen een lotion en een poeder. De eerste verzacht je huid, het tweede voorkomt schuren. De combinatie lijkt te werken, want na 19.000 reviews op Amazon behaalt het product nog altijd 4,7 op 5 sterren. Op video-app TikTok verschijnt ook de ene na de andere video waarin een vrouw het middeltje verheerlijkt. Wellicht verklaart dat waarom het populaire product tijdelijk uitverkocht is — even geduld hebben dus.
De Powder Gel van Monistat is vanuit België te koop via Amazon voor zo’n 10 euro (+ verzendingskosten).
Bandelettes
Voor wie het met zo’n broekje onder de jurk te warm krijgt, bestaan er ook oplossingen die, nou ja, korter van stof zijn. Bandelettes gaan al een tijdje mee, maar met de zomer in aantocht betuigen vrouwen op TikTok weer enthousiast hun liefde voor de slimme ‘kledingstukjes’. Ze komen in een kanten versie — sexy! — maar ook in een gewone nylon versie — praktisch! — en voorkomen dat je met zalfjes of poeders moet prutsen. Dankzij de siliconen anti-slipbanden aan de binnenkant zouden de kousenbanden ook de hele dag mooi moeten blijven zitten.
De Bandelettes zijn te koop op bol.com voor zo’n 26 euro.
Poll
Heb jij vaak last van 'chub rub' bij warm weer?
-
Ja. (81%)
-
Nee. (19%)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Op elke stoel blijft er een streepje zweet van mijn bilspleet achter”, Vanessa (38) en Kaat (49) zweten veel, en op gênante plaatsen. Dermatoloog geeft tips
“Mijn zweetvoeten zorgen ervoor dat ik létterlijk uit mijn slippers of sandalen glijd.” Wat als je last hebt van een vervelend probleem dat elke zomer de kop opsteekt? In de reeks ‘Sans gêne’ gaat NINA samen met jou op zoek naar oplossingen. Deze week aan bod: (overmatig) zweten op allerlei gênante plaatsen, van tussen de bilspleet tot onder de borsten, zoals Vanessa en Kaat*. “Ik draag enkel luchtige stofjes met veel verschillende kleuren, zodat het zweetstreepje zo min mogelijk opvalt.” Klinkt dit herkenbaar? Don’t break a sweat! Dermatoloog Thomas Maselis overloopt verschillende manieren om dit kwaaltje te verhelpen. -
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx. -
PREMIUM
Sans gêne: redactrice Marie stoort zich mateloos aan de rode bultjes die ze soms krijgt na het scheren. Dermatoloog Thomas Maselis geeft tips
Wat als je last hebt van een vervelend probleem dat elke zomer de kop opsteekt? In de reeks ‘Sans gêne’ gaat NINA samen met jou op zoek naar oplossingen. Redactrice Marie heeft, net als veel mensen, wel eens last van rode bultjes na het scheren, ook wel ‘razor rash’ of ‘razor bumps’ genoemd. “Allesbehalve flatterend als je van plan bent in een bikini rond te lopen.” Dermatoloog Thomas Maselis legt haarfijn uit hoe je het probleem kan voorkomen en wat je eraan kan doen eens je er last van hebt. -
-
5 procent van de Vlaamse meisjes spijbelt omdat ze geen maandverband kunnen kopen: “Hygiëne is een basisrecht”
Sinds deze week zijn tampons en maandverband in Schotland gratis. Het is het eerste land dat zo’n initiatief neemt, terwijl wereldwijd miljoenen vrouwen zich die producten niet kunnen veroorloven. Bij ons kan een op de acht Vlaamse vrouwen het gemiddelde bedrag van 10 tot 12 euro per maand niet betalen. Daar moet verandering in komen volgens Rita Van Even, coördinator voor regio Leuven bij de vzw BruZelle. “De helft van de mensheid menstrueert de helft van haar leven, maar toch blijft dat iets waar we ons voor schamen.” -
Gefrustreerd op vakantie met vrienden? Expert geeft tips om in deze 6 veelvoorkomende scenario’s ruzies te vermijden
Een vakantie met vrienden klinkt zalig, tot er troubles in paradise zijn. Misschien irriteer je je na een paar dagen aan de rommel in het appartement. Of misschien is jouw budget kleiner dan dat van je vrienden en zorgt dat telkens weer voor ruzie. Hoogleraar in de sociologie Beate Völker legt uit hoe je met zes veelvoorkomende ergernissen omgaat en frustraties vermijdt. -
Jobat
Dit zijn de beste diploma’s om werk te vinden
Het is geen geheim dat de ene studie sneller uitzicht geeft op een job dan de andere. Zo vinden afgestudeerden met een diploma in STEM of de zorg vaak heel snel werk. Twijfel je nog over je studies na de zomer? Jobat.be geeft je per opleidingsniveau de 3 diploma’s met de grootste kans op een job. -
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg.