Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Gaat opstaan moeilijker nu de ochtenden donkerder zijn? Logisch, zegt slaapexperte, en de oplossingen zijn simpel

De dagen worden verrassend snel korter en donkerder in de herfst. Lastig voor wie ’s ochtends vroeg uit bed moet. Dat warme bed verlaten voor de donkere buitenwereld: wat een hel. “Duisternis maakt zowel ochtend- als avondtypes extra moe”, weet slaapexperte Annelies Smolders. Ze kent gelukkig een pak methodes om op donkere ochtenden makkelijker uit bed te raken. “Zodra de wekker gaat een halfuurtje Netflixen? Goed idee.”

 1. “Hoe ouder ik word, hoe meer ik ’s nachts naar het toilet moet. Hoe verhelp ik dat?” Slaapexperte beantwoordt 23 lezersvragen over slapen
  PREMIUM

  “Hoe ouder ik word, hoe meer ik ’s nachts naar het toilet moet. Hoe verhelp ik dat?” Slaapexper­te beant­woordt 23 lezersvra­gen over slapen

  Slapen heeft een immense impact op onze fysieke en mentale gezondheid. Geen wonder dat we ons zorgen maken als het slecht gaat. Slaapexperte Annelies Smolders beantwoordt drieëntwintig prangende vragen van onze lezers. Over grote problemen, zoals slapeloosheid sinds corona of een partner die heel luid snurkt. Maar ook over kleine beslommmeringen: is het slecht om altijd met oordopjes te slapen en doet een matras op maat echt wonderen? “Minder slapen kan heilzaam zijn.”
 2. Ondanks haar zware acne wint Lore (27) missverkiezing. “Ik wil mijn aandoening bespreekbaar maken”

  Ondanks haar zware acne wint Lore (27) missverkie­zing. “Ik wil mijn aandoening bespreek­baar maken”

  Lore Ven (27) zal ons land vertegenwoordigen als Miss International Belgium in Japan. Maar achter haar mooie verschijning schuilt een lange lijdensweg naar een moeilijke diagnose: PCOS. Een hormonale aandoening die één op de tien Belgische vrouwen treft en verschillende symptomen heeft, zoals in het geval van Lore: felle acne. De Kempische wil van haar titel gebruikmaken om de ziekte meer aandacht te geven. Maar wat is PCOS precies? “De exacte triggers zijn niet bekend.”
 3. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 4. Voel je een zwangerschapsverlies aankomen en kan je er iets tegen doen? Arts beantwoordt 9 prangende vragen

  Voel je een zwanger­schaps­ver­lies aankomen en kan je er iets tegen doen? Arts beant­woordt 9 prangende vragen

  Maar liefst 1 op de 6 zwangerschappen eindigt met een verlies. En toch blijven veel vrouwen net als Julie Van den Steen achteraf met véél vragen zitten. Wat veroorzaakt een verwachtingsverlies, kan je het zien aankomen en hoe beleef je de eerste uren en weken erna? Gynaecoloog dr. Firas Cha’ban verheldert. “Als dit gevoel afneemt of verdwijnt, kan dat een alarm zijn.”