Exclusief voor abonnees

Fris & fruitig: de ideale snacks voor op een warme dag

Sandra Bekkari

Fruitpizza
RV Fruitpizza
Fruit boven snoep, koekjes en ijsjes? Dat is vaak een ‘klein’ discussiepuntje waar ouders en kinderen het niet helemaal over eens zijn. Maar … wat als je fruit er leuker kan laten uitzien dan snoep? Een paar dankbare trucjes om in je mouw te stoppen!

• Maak ‘nice cream’ van bananen. Het is geen écht roomijs (want: geen room en geen toegevoegde suikers), maar het komt wel aardig in de buurt: vries in plakjes gesneden bananen gedurende een tweetal uur in en pureer ze daarna in de blender tot een zachte, ijskoude mousse. Zo is het al heerlijk, maar wil je het ijs graag wat romiger, dan voeg je mascarpone, notenmelk of Griekse yoghurt toe aan het mengsel. Geef je ijsje ook naar hartenlust smaakjes, door aardbeien, blauwe bessen, frambozen, mango, cacaopoeder, koffie enzovoort mee te blenden.

• Ga voor het perfecte plaatje. Omdat het oog ook wat wil, maak je diertjes met stukken appel, banaan of besjes, prik je fruit op spiesjes of serveer je een fruitpizza (stukken fruit op een bodem van watermeloen!). Op Pinterest vind je hopen inspiratie voor vrolijke fruitplaatjes.

• Verpak het als een snoepje. Maak bijvoorbeeld eens ‘donuts’ van appel. Besmeer appelringen (ongeveer 1 cm dikke plakken, het klokhuis verwijder je met een appelboor) met Griekse yoghurt en versier met blauwe besjes, noten, zelfgemaakte granola of heel fijn gesneden stukken fruit. Of nog beter: laat je kinderen er zelf hun favoriete gezonde toppings op sprenkelen.

• Verfris ze met ijslolly’s. Gewoon fruit in stukken snijden, blenden en invriezen in lollyvormpjes: zo simpel kan het zijn! Voor een extra leuk lollyeffect kan je in kleurlaagjes werken: vul de vormen voor de helft met kleur één, laat een tweetal uur opstijven in de diepvriezer en voeg dan pas kleur twee toe. Zet de lolly’s weer in de vriezer.

• Maak een groot verschil met kleine details. Soms heeft fruit écht niet veel nodig om er spannender uit te zien. Zo kan je bijvoorbeeld framboosjes vullen met ‘frozen yoghurt’: doe wat Griekse yoghurt in een afsluitbaar plastic zakje en vries kort in. Knip daarna een hoekje van het zakje (ta-daaa: je eigen spuitzak!) en vul de frambozen met je zelfgemaakte fro-yo. Nog een leuk idee: haal met een meloenschep bolletjes uit een water- of andere meloen, doe ze op een satéprikker en vries een tweetal uurtjes in: een superfris tussendoortje.

Fruitpizza

fruitpizza
RV fruitpizza

Voor 2 personen - bereidingstijd: 5 minuten

1 grote, ronde plak watermeloen (± 1 cm dik) • vers fruit naar keuze (verschillende kleuren), in stukjes • 2 el kokosschilfers • enkele blaadjes munt

Snij de plak watermeloen in pizzapunten en leg ze op een bord. Beleg met de stukjes fruit. Strooi er wat kokos overheen en werk af met verse munt.

Softijs van banaan en chocolade met kokos en blauwe bessen

Softijs van banaan en chocolade met kokos en blauwe bessen
RV Softijs van banaan en chocolade met kokos en blauwe bessen

Voor 2 personen / bereidingstijd: 10 minuten + 2 uur in de diepvries

2 bananen • 2 el mascarpone • 2 el vloeibare honing (acacia) • 2 el cacaopoeder (natuurvoedingswinkel) • 1 handvol blauwe bessen • 2 el gemalen kokos

Schil de bananen, snij ze in plakjes en leg in een schaaltje met bakpapier. Zet 2 uur in de diepvries. Mix de bevroren banaan in de blender met de mascarpone, de honing en het cacaopoeder. 

Zet deze mix nog een kwartiertje in de diepvries. 

Werk af met de blauwe bessen en de kokos.

Granité van zomers fruit 

Granié van zomers fruit
RV Granié van zomers fruit

Voor 2 glaasjes - bereidingstijd: 10 minuten + minstens 2 uur in de diepvries

45 g aardbeien • 40 g frambozen • 30 g druiven • 60 g braambessen • 50 ml + 100 ml cava (of champagne) • 1 el honing • sap van ½ limoen • verse munt

Mix 150 gram bessen of ander fruit tot een coulis. Laat 50 milliliter cava heel even koken met de honing. Voeg de rest van de cava, het limoensap en de coulis van de bessen toe en meng goed. Giet dit in een grote schaal en zet in de diepvries voor minstens 2 uur. Roer om het halfuur goed om, zodat er een mooie granité ontstaat.

Maak net voor het serveren de granité nog even los met een vork.

Werk af met de rest van het vers fruit en de munt.

Maak de granité voor het serveren nog even los met een vork




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.