Freya Rowaert leeft al twintig jaar met kanker en lanceerde Klare Kijk op Kanker.
Volledig scherm
Freya Rowaert leeft al twintig jaar met kanker en lanceerde Klare Kijk op Kanker. © Poolhert Productions

Freya leeft 20 jaar met kanker en lanceert platform voor medepatiënten: “Soms wil je géén getuigenissen lezen”

“Van een zorgeloos leven waarin gezondheid geen issue was, kwam ik plots terecht in een wereld van zieke mensen.” Een kankerdiagnose komt binnen als een mokerslag. Freya Rowaert (43) weet er alles van: ze leeft al twintig jaar met de ziekte. Vlak na je diagnose word je overspoeld met informatie, maar Freya vond dat het menselijke aspect daarin vaak miste. Daarom lanceerde ze zelf een platform. “Ik wil anderen geruststellen. Die onzekerheid en stress, dat is perfect normaal.” 

 1. We vieren vandaag midzomer, waarom is deze dag zo magisch? Theoloog: “Shakespeare zit er voor iets tussen”

  We vieren vandaag midzomer, waarom is deze dag zo magisch? Theoloog: “Shakespea­re zit er voor iets tussen”

  Overal ter wereld wordt vandaag midzomer gevierd. Een feest dat ons terugbrengt naar de cultuur van de Kelten en Germanen. Althans, dat denken we. Theoloog Hans Geybels legt uit waar midzomerfeesten vandaan komen, wat Shakespeare ermee te maken heeft en waarom het nog altijd zo’n magische gebeurtenis is. “Wil je echtgenoot doorheen het jaar niet met je vrijen? Leg dan op midzomernacht een notenblad in zijn schoen.”
 2. "Patiënten denken vaak dat hun hevige menstruatie normaal is." Aagje (33) heeft adenomyose, net als 1 op de 5 vrouwen
  PREMIUM

  "Patiënten denken vaak dat hun hevige menstrua­tie normaal is." Aagje (33) heeft adenomyose, net als 1 op de 5 vrouwen

  “‘En dan? Het is toch geen kanker?’, was de eerste reactie van mijn vriend.” Aagje (33) kreeg vorig jaar de diagnose adenomyose: het ‘zusje’ van endometriose. De aandoening komt met onhoudbare menstruatiepijn en potentiële onvruchtbaarheid, en toch blijven veel vrouwen er ongeïnformeerd mee rondlopen. Behandelbaar is het wel, maar Aagje heeft een zware ingreep nodig. Twee gynaecologen lichten toe waarom je met erge pijn tijdens je maandstonden maar beter naar de dokter gaat. “Wie meer kinderen op de wereld zet, loopt een verhoogd risico.”