Freya leeft 20 jaar met kanker en lanceert platform voor medepatiënten: “Soms wil je géén getuigenissen lezen”
“Van een zorgeloos leven waarin gezondheid geen issue was, kwam ik plots terecht in een wereld van zieke mensen.” Een kankerdiagnose komt binnen als een mokerslag. Freya Rowaert (43) weet er alles van: ze leeft al twintig jaar met de ziekte. Vlak na je diagnose word je overspoeld met informatie, maar Freya vond dat het menselijke aspect daarin vaak miste. Daarom lanceerde ze zelf een platform. “Ik wil anderen geruststellen. Die onzekerheid en stress, dat is perfect normaal.”
“Ik was 23, ik was drie weken samen met mijn lief en had net een nieuwe job. De wereld lag aan mijn voeten. En dan kreeg ik plots die diagnose.” Freya ging het ziekenhuis binnen om een vetbolletje onder haar oksel te laten wegnemen en wandelde buiten als kankerpatiënt. Twintig jaar, tien operaties, twee reeksen chemotherapie en radiobestraling en een geamputeerde arm later, is ze chronisch kankerpatiënt. Maar daarnaast is ze ook partner van Tim en mama van Titus (14) en Leonie (9).
“Een kankerdiagnose komt sowieso hard binnen. Van een zorgeloos leven waarin gezondheid geen issue is, kom je plots terecht in een wereld van zieke mensen”, zegt Freya. “Extra lastig is dat artsen vaak lijken te vergeten dat er achter de patiënt ook een mens zit. Je bent een mama, partner, vriendin, werknemer,... En je wil al die rollen blijven vervullen, ook al ben je ziek. Dat maakt een kankerdiagnose nog moeilijker.”
Na mijn diagnose kwam er een golf van feitelijke informatie op me af.
“In mijn geval voelde ik me goed, vlak voor ik de diagnose kreeg. En dan zei die dokter plots: ‘Sorry, maar het gaat helemaal niet goed met jou. We gaan de komende maanden veel onderzoeken en behandelingen moeten doen.’ Er kwam een golf van feitelijke informatie op me af. Probeer al die medische termen maar eens te begrijpen, dat was zo overweldigend. Plus, er was weinig aandacht voor het emotionele, terwijl je je emoties niet kan loskoppelen van de ziekte.”
(Lees verder onder de foto.)
Vier keer hervallen
Als reactie daarop stampte ze nu het platform Klare Kijk op Kanker uit de grond. “In de eerste plaats wil ik alle moeilijke termen die je te horen krijgt, verzamelen op één plaats en duidelijk uitleggen.” Daarvoor werkte Freya samen met wetenschapper Hetty Helsmoortel. “Zij heeft acht jaar lang onderzoek naar kanker gedaan en is nu een ‘wetenschapswatcher’ die de wetenschap op een heldere manier wil uitleggen aan het grote publiek.” Naast het informatieve komen er op Klare Kijk op Kanker ook menselijke topics aan bod. “Hoe praat je met je omgeving over kanker, bijvoorbeeld?”
(Lees verder onder de foto.)
Ik heb mijn eigen miserie
“Bij elke kankerpatiënt komen er bovendien veel vragen naar boven, zeker als je net voor je behandeling staat. Hoe ziet mijn toekomst eruit? Hoe komt het dat ik kanker krijg? Er is al heel veel informatie te vinden vóór kankerpatiënten, maar weinig informatie door kankerpatiënten. Er bestaan heel duidelijke video’s van UZ Leuven en Kom Op Tegen Kanker, maar dat is dan een oncoloog, psycholoog of sociaal assistent die aan het woord is. Niet de patiënt.”
“Wat je wel vaak terugvindt, zijn getuigenissen van andere patiënten. Die zijn zeer waardevol, maar niet voor iedereen. Sommige mensen zeggen: ik heb mijn eigen miserie, dus ik wil zulke dingen niet lezen. Maar dat betekent niet dat ze geen tips en tricks willen vanuit het perspectief van iemand die hetzelfde meemaakt. Dat is wat ik met Klare Kijk Op Kanker wil bieden. Ik wil anderen geruststellen. Die onzekerheid en stress, da’s perfect normaal.”
Het platform werd gelanceerd op 4 februari, Wereldkankerdag. “Momenteel is de inhoud nog beperkt tot video’s met mijn verhaal en tips, en heldere wetenschappelijk uitleg van Hetty Helsmoortel. Maar het platform zal voortdurend blijven groeien.”
(Lees verder onder de foto.)
Het zou fijn zijn om van de kanker af te zijn, maar ik ben nu niet meer zo bezig met genezen als ultieme doel. En dat heeft me wel rust gegeven.
Koffiedik kijken
Tot 2020 onderging Freya nog zware bestralingen, maar momenteel heeft ze geen actieve ziekte. “Ik ben in december nog op controle geweest, en die resultaten waren goed. Maar het blijft hout vasthouden en koffiedik kijken. Ik was altijd enorm bezig met genezen, genezen, genezen. Toen ik twee jaar geleden hoorde dat de kanker na vijf jaar opnieuw teruggekeerd was, was dat een grote domper. Sindsdien heb ik beseft dat ik het anders moet bekijken: de kans bestaat dat de kanker terugkeert, en ze zal waarschijnlijk altijd een deel van ons leven uitmaken. Het zou fijn zijn om ervan af te zijn, maar ik ben nu niet meer zo bezig met genezen als ultiem doel. En dat heeft me wel rust gegeven.”
Het platform bezoek je hier.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op sociale media delen we massaal de meest herkenbare frustraties van het kantoorleven
Onze job neemt een groot deel van ons leven in beslag. Geen wonder dat we nu en dan frustraties moeten uiten. Vroeger deden we dat op café na pintje nummer twee, nu liever — en massaal — op sociale media. En ja hoor: die hilarische filmpjes over veeleisende bazen en irritante collega’s (ook wel bekend als de ‘office Linda’s’) zijn erg herkenbaar. -
PREMIUM
“Zelfs zin in seks hangt samen met geur.” Joke vertelt hoe ingrijpend het is als je niet meer kan ruiken
“Dat je niet op je neus kan rekenen, maakt je erg onzeker. Je kan niet eens ruiken of je stinkt.” Sinds corona waarderen we onze reukzin een tikkeltje meer. Maar wie aan ‘anosmie’ of geurverlies lijdt, beseft pas echt hoe cruciaal dat zintuig is. Op World Anosmia Awareness Day vertelt Joke Boon over haar leven zonder geur en hoe je reukzin ook jouw leven bepaalt, zelfs al besef je het niet. “Mama’s vinden de geur van hun baby de allerlekkerste. Die ervaring moet ik missen.” -
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
-
PREMIUM
Agorafobie is meest voorkomende fobie in België. Dara getuigt: “Zodra ik thuis ben, gaat mijn deur op slot”
-
We vieren vandaag midzomer, waarom is deze dag zo magisch? Theoloog: “Shakespeare zit er voor iets tussen”
Overal ter wereld wordt vandaag midzomer gevierd. Een feest dat ons terugbrengt naar de cultuur van de Kelten en Germanen. Althans, dat denken we. Theoloog Hans Geybels legt uit waar midzomerfeesten vandaan komen, wat Shakespeare ermee te maken heeft en waarom het nog altijd zo’n magische gebeurtenis is. “Wil je echtgenoot doorheen het jaar niet met je vrijen? Leg dan op midzomernacht een notenblad in zijn schoen.” -
Deze 12 tassen zijn perfect voor vakantie én dagelijks gebruik
De ideale vakantietas vinden is geen sinecure. Je reisgezel moet licht, praktisch en voldoende ruim zijn, bij verschillende outfits passen en liefst ook nog eens klasse uitstralen. Slimme fashionista’s kiezen voor een tas waar je ook na je vakantiepret nog plezier aan hebt. Wij tippen twaalf handtassen waar je gegarandeerd mee scoort en blijft scoren. -
PREMIUM
"Patiënten denken vaak dat hun hevige menstruatie normaal is." Aagje (33) heeft adenomyose, net als 1 op de 5 vrouwen
“‘En dan? Het is toch geen kanker?’, was de eerste reactie van mijn vriend.” Aagje (33) kreeg vorig jaar de diagnose adenomyose: het ‘zusje’ van endometriose. De aandoening komt met onhoudbare menstruatiepijn en potentiële onvruchtbaarheid, en toch blijven veel vrouwen er ongeïnformeerd mee rondlopen. Behandelbaar is het wel, maar Aagje heeft een zware ingreep nodig. Twee gynaecologen lichten toe waarom je met erge pijn tijdens je maandstonden maar beter naar de dokter gaat. “Wie meer kinderen op de wereld zet, loopt een verhoogd risico.”