Fotoserie toont wat het écht is om moeder te zijn

Giedre Gomes
Kinderen kunnen echte engeltjes zijn, maar eerlijk is eerlijk: er zit ook een duiveltje in verscholen. Ze laten je geen seconde met rust en volgen je tot op het toilet en tot achter de kookpotten. Om aan te tonen dat het moederschap niet altijd perfect moet zijn, maakte de Amerikaanse Giedre Gomes een ontzettend eerlijke, herkenbare én grappige fotoreportage.

“Iedereen benadrukt altijd hoe speciaal het moederschap is. Er zijn gewoon geen woorden voor de band die je hebt met je kind. Het is als een magische tocht waar je zoveel uithaalt”, zo steekt Giedre Gomes van wal. “Ik ben het daar zeker mee eens. Ik vind het geweldig om mama te zijn. Het is de beste job in de wereld. Ik heb zelf twee zoontjes en ik hou ontzettend veel van hen, maar het is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn.”

Volgens Gomes is er dus een keerzijde aan de medaille. “Moederschap is niet meer weten wat het is om lang te kunnen slapen, je kuist meer stront op dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Je hebt geen privacy meer, zelfs niet in de douche of op toilet. Er komt een moment dat je je eigen T-shirt gaat gebruiken om een vuile neus proper te maken. Je leert hoe je alles met één hand moet doen, terwijl je met de andere je baby probeert vast te houden,” zo somt ze op. “Maar ik zou het niet anders willen.”

Door de beelden van perfecte moeders die we maar al te vaak zien opduiken in advertenties of op sociale media, durven we die realiteit al eens te vergeten. Om ons er aan te doen herinneren wat moederschap écht is – denk: veel pampers, geen privacy – besloot de 35-jarige Giedre een fotoreeks te maken. Het resultaat kan je bewonderen op haar FacebookpaginaInstagramaccount en website. Wij selecteerden alvast onze favorieten. 

Giedre Gomes
Giedre Gomes
Giedre Gomes
Giedre Gomes
Giedre Gomes
Giedre Gomes
Giedre Gomes
Giedre Gomes
Giedre Gomes11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nicolas Bockstal

  Lydia, meen jij dat nu??? Heb ik nog nooit gehoord.. En ik ben heel eerlijk als ik zeg dat ik het meteen opnieuw zou doen. Hou zielsveel van mijn 3 jongens.

 • Patrick Kelchtermans

  welja, dit is wat elke ouder weet, met kinderen in huis verloopt het allemaal wat chaotischer en heb je minder tijd voor jezelf. Veel glitter en glamour komt er niet bij kijken. Dat komt niet omdat die koters slecht opgevoed zijn, maar omdat het kinderen zijn. Tegenwoordig moet je je blijkbaar al vanaf je geboorte volwassen gedragen O_o Gaat niet, en dat hoeft ook niet. Ik zou mijn zoons voor geen goud van de wereld willen missen, elke fase was mooi en wij hebben allesbehalve spijt.

 • Lydia Appelmans

  Als je met verschillende mensen praat, hoor je dikwijls hetzelfde : moest ik kunnen herbeginnen, géén kinderen meer. Dat zijn degenen die eerlijk zijn, de anderen durven het niet zeggen.

 • Bernaerts Diane

  Johan Vandepoel: je vergeet wel dat "je kinderen manieren bijbrengen" pas resultaat afwerpt als ze al in de kleutertijd (of verder) zijn: wat weet een baby of peuter van "manieren"? Plus: wat die foto's hier tonen, is daarom nog geen gebrek aan manieren: het is nu eenmaal zo dat je als moeder van kleine kinderen geen moment voor jezelf hebt. Daarom ben ik ook zo blij dat wij tussen elk kind telkens 4 jaar gelaten hebben: zo 3 kleine koters: ik mag er niet aan denken!

 • Glenn Verbeeck

  Nu weet ik het wel zeker, ik wil nooit moeder worden!!:-)