Zwembaden met chloor zijn ongezond voor baby's

UNKNOWN
Het gebruik van zwembaden met chloor is niet gezond voor kinderen jonger dan twaalf maanden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Hoge Gezondheidsraad, het adviesorgaan van Volksgezondheid, waarbij een breed scala aan wetenschappers werd betrokken. De raad is duidelijk: zwemmen moet ontmoedigd worden voor kinderen jonger dan een jaar.

"Het risico op infectie en de negatieve effecten van het licht toxische chloor zijn te groot", zegt Micheline Kirsch-Volders van de VUB, die het onderzoek in goede banen leidde. "Baby's zijn vatbaarder voor ziektes en bovendien is de temperatuur in plonsbadjes vaak relatief hoog, wat de groei van micro-organismen nog bevordert."

Nadelen

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is zwemmen weliswaar goed voor de ontwikkeling van het kind, maar dat weegt niet op tegen de nadelen. "De lichaamsbeweging en de versterking van de band tussen ouders en kinderen kunnen ook op andere manieren worden verkregen."  Voor iedereen ouder dan twaalf maanden stelt zich geen probleem. "Zolang het zwemmen gebeurt in gecontroleerde zwembaden en in goede hygiënische omstandigheden."
 
"Als je ogen na een kwartier al prikken, weet je dat het zwemwater niet proper is", waarschuwt Dirk Clotman van Euro Chlor, de federatie van de chloorindustrie. "Mensen plassen aan de lopende band in het water en nemen een douche ná het zwemmen, in plaats van ervoor."

Douchen
Een douche is nochtans cruciaal om het water proper te houden. Het chloor in het zwembadwater reageert met amines, die terug te vinden zijn in onder meer zweet, urine en huidschilfers. Samen vormen ze chlooramines, de geur die kenmerkend is voor binnenzwembaden. "Normaal is die stof niet overdreven irriterend", zegt Clotman. "Als je ogen echter al na een kwartier gaan prikken, verlaat dan het zwembad. Het water is op dat moment dusdanig verontreinigd dat er een teveel aan chlooramines wordt gevormd."

Clotman pleit daarom voor een sensibiliseringscampagne in de Belgische zwembaden. "In veel Franse openluchtzwembaden wordt actief gecontroleerd of mensen een douche nemen. In België is dat quasi nooit het geval."