Zonnebrand of een wondje: deze natuurlijke middeltjes helpen meteen

thinkstock
Bij eender welk lichamelijk kwaaltje lopen we al snel naar de apotheker om een onze gezondheid meteen terug op peil te zetten. Maar dat is niet altijd nodig. Heb je een schaafwond, spierpijn of wat zonnebrand dan heeft moeder natuur een paar simpele maar effectieve middeltjes die ons zo kunnen helpen en genezen.

Aloe Vera
Het lijkt misschien niet zo op het eerste gezicht maar de Aloe Vera plant wordt niet zomaar de medische plant genoemd. In haar stekelige bladeren zit een verkoelende gel die de geïrriteerde huid kalmeert. Heb je tijdens de zomervakantie te lang in de zon gelegen, dan is aloe vera een verzachtende en verkoelende manier om de huid te laten rusten. Daarbij heeft het ook een antibiotische en schimmelwerende werking. Aloe Vera helpt dus niet alleen tegen de zon maar ook tegen de warme kookplaten in de keuken. Zelfs mensen met enkele wondjes van radiotherapie zijn gebaat met Aloe Vera.

Honing
Deze zoete lekkernij is niet alleen smakelijk op onze toast, maar het kan ook heel genezend werken op onze wondjes. Wie last heeft van een schaafwonde of zelf een brandwonde kan maar best wat honing op de wonde deppen. Het zijn de suikers die meteen de strijd aangaan tegen de microben. Zo is er geen kans meer op verdere ontsteking.

Gotu Kola
Gotu Kola of ookwel Indiase waternavel genoemd, wordt vooral gebruikt in crèmes en lotions. Dit natuurlijke kruid bevat asiaticoside en verhoogt de celproliferatie en collageenreparatie waardoor het genezingsproces versnelt. Smeer dit goedje dagelijks in de wonde en je kan er zeker van zijn dat er geen litteken overblijft.

Arnica
Heb je net een zware operatie achter de rug, dan kan je best het homeopathische arnica innemen. Het kruid versnelt eveneens de genezing en vermindert eventuele zwellingen en blauwe plekken. Voor een optimaal resultaat neem je na de operatie een dosis arnica en neem dan opnieuw na een halfuur nog eens een dosis. De volgende kuur neem je best nog eens na twee uur en dan na vier uur. Ook de zwangere vrouwen zijn met dit natuurlijke middeltje geholpen. Masseer gekneusde of pijnlijke spieren en verstuikingen in met arnicazalf en je zult meteen minder pijn voelen.

thinkstock
thinkstock