Exclusief voor abonnees

Zo maak je komaf met love handles: de beste oefeningen van kinesist Lieven Maesschalck

Een goede buikspiertraining is een must om ‘love handles’ kwijt te raken.
Carline Vandercruyssen Een goede buikspiertraining is een must om ‘love handles’ kwijt te raken.
Zes weken lang geven sportkinesist Lieven Maesschalck en zijn team huis-, tuin- en keukenoefeningen voor een strak lichaam. Want om in conditie te raken en blijven, heb je geen dure attributen of prijzig fitnessabonnement nodig. Deze workout helpt je af van die ‘love handles’. Want hoewel ze schattig klinken, ogen die zwembandjes rond je middel niet zo fraai. Om van dat buikje verlost te geraken, is een goede buikspiertraining een must.

Eerst even dit: als je veel slechte vetten eet en overmatig alcohol drinkt, mag je sit-ups doen tot je erbij neervalt: die sixpack zal er nooit komen. Een slanke taille en een platte buik krijg je in de eerste plaats door op je voeding te letten. En dat betekent veel groenten eten en veel water drinken. Pas als het met je eetpatroon goed zit, kan je gaan trainen. Te weinig beweging zorgt ervoor dat je buikspieren zullen verslappen. Met de juiste oefeningen krijg je ze strakker en kweek je grotere spieren, wat er ook voor zorgt dat je lichaam meer vet zal verbranden, zélfs wanneer het in rust is. Twee vliegen in één klap dus.

Naast specifieke oefeningen zijn er ook een aantal sporten die bijzonder goed zijn om dat buikje plat te krijgen. Bij zwemmen, gymnastiek, hoelahoepen, trampolinespringen en boksen worden je buikspieren optimaal gebruikt.

Oefening 1

Deze oefening heet 'the Russian twist'. Neem plaats op een tafel en steun alleen op je zitvlak. Neem een aantal borden en houd ze ter hoogte van de borst.

Hoeveel borden je neemt, hangt af van je fitheidsniveau.
Draai nu je romp naar rechts en daarna naar links. Belangrijk is dat het bovenlichaam in één blok meedraait, alsof je in het gips zit.

Doe deze oefening twintig keer en vergeet ondertussen niet goed te ademen.

(lees verder onder de foto)

De hoeveelheid borden die je neemt, hangt af van je fitheidsniveau.
Carline Vandercruyssen De hoeveelheid borden die je neemt, hangt af van je fitheidsniveau.

Oefening 2

Zet een stoel of ander verhoogje tegen de muur en zorg dat het niet kan wegglijden. Plaats beide handen op schouderbreedte en zorg ervoor dat ze zich verticaal onder je schouders bevinden.

Houd beide benen gestrekt, met de voeten op heupbreedte. Let erop dat je onderrug mooi recht blijft.

Breng nu afwisselend de ene en dan de andere knie naar de tegenovergestelde elleboog. Span daarbij je buikspieren goed aan. Het been dat niet beweegt, houd je gestrekt.

Je mag deze oefening vijftien keer links en vijftien keer rechts doen, zolang de heupen en onderrug mooi recht blijven. Zodra de onderrug begint te zakken, neem je even rust. Maak de oefening daarna af.

(lees verder onder de foto)

Neem even rust zodra de onderrug begint te zakken.
Carline Vandercruyssen Neem even rust zodra de onderrug begint te zakken.

Oefening 3

Hier heb je een tafel en enkele borden nodig om de oefening wat zwaarder te maken. Ga op de tafel liggen en zorg dat je beide hielen, je heupen en onderrug de tafel raken.

Hef in één krachtige beweging de borst naar de knieën toe, zodat alleen nog de hielen en het zitvlak contact maken met de tafel. Je armen horen gestrekt te blijven en de borden moeten de hele oefening naar het plafond wijzen.

Houd 2 à 3 seconden de aanspanning vast, om vervolgens weer te zakken. Voer deze op- en neerwaartse beweging 15 keer uit.

(lees verder onder de foto)

Je armen horen gedurende de hele oefening gestrekt blijven en de borden moeten naar het plafond wijzen.
Carline Vandercruyssen Je armen horen gedurende de hele oefening gestrekt blijven en de borden moeten naar het plafond wijzen.

Oefening 4

Ga in een voor-achterwaartse split staan, met ongeveer een meter afstand tussen de voeten en de knieën lichtjes gebogen. Houd een aantal borden ter hoogte van je borst op zo'n 30 centimeter van je lichaam. Hoeveel borden je neemt, hangt ook hier af van je niveau.

Voer nu een krachtige en vrij agressieve rotatiebeweging van de romp uit terwijl je de buikspieren opspant. Deze ritmische beweging van links naar rechts zorgt voor een excentrische spiercontractie door middel van het afremmen van de beweging.

Herhaal twintig keer met het rechterbeen vooruit en vervolgens twintig keer met het linkerbeen vooruit.

(lees verder onder de foto)

Deze ritmische beweging van links naar rechts zorgt voor een excentrische spiercontractie door middel van het afremmen van de beweging.
Carline Vandercruyssen Deze ritmische beweging van links naar rechts zorgt voor een excentrische spiercontractie door middel van het afremmen van de beweging.

Gezond eten, zorgen voor genoeg beweging en fit blijven: het is geen gemakkelijke opgave. Speciaal voor jou bundelen wij hier alle adviezen van experts rond voeding, beweging en sport.

Lees ook binnen HLN+:

Lieven Maesschalck deelt de beste oefeningen voor een strak en fit lichaam

Lieven Maesschalck geeft tips hoe je zwabberende bovenarmen weer strak maakt

VIDEO. Met deze work-out van 7 minuten pak je het vet op je heupen aan