Zo maak je een maand zonder alcohol plezant

Een maand zonder alcohol hoeft geen lijdensweg te zijn

Steven Richardson
Over enkele dagen gaat Tournée Minérale van start. Niet simpel om die alcoholvrije maand goed door te komen. Zeker op een feestje wil je wel eens iets frivolers dan een spa of colaatje. Marie Claessens, amper 23, bedacht een lekker alternatief: de mocktail. Tchin-tchin!

Patron, een tournée générale met mocktails!

Meer dan 50.000 Belgen meldden zich al bij Tournée Minérale om geen alcohol te drinken in februari. Marie Claessens lanceerde met haar mocktails een alternatief voor dat glas cava op een feestje.  

Marie Claessens (23) drinkt zelf nooit alcohol. "Op mijn achttiende ontdekte ik er allergisch aan te zijn", verklaart ze haar geheelonthouding. "Als ik alcohol dronk, kreeg ik uitslag en een branderig gevoel in mijn gezicht. Ik zag er dan niet uit! Al snel besliste ik om er nooit nog een druppel van te drinken. Ondertussen zijn mijn vrienden het gewoon, maar in het begin had ik het er toch moeilijk mee. Alcohol drinken is zo ingeburgerd in onze samenleving waardoor je je al snel een buitenstaander voelt als je er geen drinkt."

Steven Richardson

Omdat ze het al snel beu was om zich te beperken tot zoete frisdranken, startte Marie Claessens een blog met recepten voor alcoholvrije cocktails én ging ze zelf aan de slag in haar keuken om nieuwe combinaties te bedenken.

Daarnaast zorgt Marie ervoor dat haar mocktails geen geraffineerde suikers, kleur- en bewaarmiddelen bevatten. Vriendelijker voor de lijn, maar ook veel lekkerder dan een glas fruitsap dat doorgaans als alternatief voor een cava wordt aangeboden.

Ondertussen is haar blog uitgegroeid tot een mini-bedrijfje waar je mocktails kan bestellen die aan huis geleverd worden. Je kan Marie en haar mobiele bar ook boeken om mocktails te komen serveren op jouw party. Geen wonder dat de initiatiefnemers van Tournée Minérale haar contacteerden om lekkere recepten te bedenken. "Ik hoop dan ook dat na februari de mocktail écht ingeburgerd is bij ons en vaker geserveerd wordt. Meer afwisselen tussen alcohol en alcoholvrije drankjes zou wel mogen."  

www.themocktailclub.com

Tournée Minérale Mocktail

Voor de gelegenheid presenteert Marie drie bijzonder smakelijke mocktails. Wat denkt u bijvoorbeeld van deze speciale Tournée Minérale Mocktail? Iedereen die zich vragen stelt over waarom je geen alcohol drinkt, snoer je de mond met deze frisse, licht zoete, hartverwarmende mocktail die speciaal gecreëerd werd voor de campagne.

INGREDIËNTEN (1 mocktail) 
- 20 ml limoensap  
- 100 ml water  
- 40 ml vlierbloesem  
- 8 basilicumblaadjes  
- 3 el crushed ice  
- Kaneelpoeder  

AAN DE SLAG
Doe de basilicum en de vlierbloesem in een shaker. Kneus de basilicum met een stamper zodat het sap van de basilicum vrij komt. Voeg het water, het limoensap en een snuifje kaneel toe. Wees er zuinig mee want kaneel overheerst snel. Sluit de shaker en schud krachtig.

SERVEREN
Giet het geheel door een zeef in een leuk glas en voeg ijs toe. Garneer met een roosje basilicum en een kaneelstokje.

Steven Richardson

Benieuwd naar hoe je zelf ook nog de heerlijke 'Grapefruit & Rosemary Mocktail' en de 'Apple & Ginger Punch' maakt? En benieuwd naar het relaas van Vlamingen die zichzelf een maand droogleggen? Weet je trouwens hoeveel procent van de Vlamingen eigenlijk alcohol drinkt en hoeveel glazen per week we consumeren? Lees het hele verhaal in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.

Steven Richardson
Steven RichardsonReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels