Zo gevaarlijk is passief roken

thinkstock
Dat passief roken je op termijn ook in de risicogroep voor longkanker doet belanden, is geen geheim meer. Passief roken blijkt echter nog een stuk gevaarlijker als eerst gedacht. Na een uurtje in de auto van een roker zijn de negatieve effecten al merkbaar.

Wetenschappers aan de universiteit van California onderzochten 14 niet-rokers, die ze telkens een uurtje in de auto van een roker lieten plaatsnemen. In dat uur rookte de man in de bestuurdersstoel 3 sigaretten, terwijl de niet-roker op de achterbank achter hem zat. De ramen van de wagen werden allemaal zo'n tien centimeter open gezet.

De proefpersonen moesten tweemaal in een potje plassen: een keer voor de test begon, en zo'n acht uur erna. Wat bleek? Na amper een uur in de auto bleken de effecten van het passief roken al merkbaar. De urine bevatte sporen van een groot aantal carcinogenen en andere giftige stoffen die geassocieerd worden met rokersziekten.

"Dit leert ons dat mensen, vooral zij met gezondheidsproblemen als astma en hartaandoeningen, beschermd moeten worden tegen het passief roken in auto's", klinkt het bij dokter Gideon St. Helen. "Zelfs na een uurtje al kunnen er gevolgen zijn."

thinkstockReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels