Zit er gif in ons brood?

Ben je vegetariër, moslim of jood, dan zal je gruwen bij de gedachte dat het in brood gebruikte enzym fosfolipase uit de pancreas van varkens wordt gewonnen.
THINKSTOCK Ben je vegetariër, moslim of jood, dan zal je gruwen bij de gedachte dat het in brood gebruikte enzym fosfolipase uit de pancreas van varkens wordt gewonnen.
Heb je je brood 'vers' in de supermarkt gekocht, in die heerlijk geurende afdeling waar je de bakovens op de achtergrond ziet dampen? Brood recht uit de oven, zou je denken. "Klopt, alleen worden de broden er enkel afgebakken en zijn ze diepgevroren of luchtledig verpakt in je supermarkt aangekomen. Geleverd door industriële bakkerijen; je 'vers' brood kan al maanden oud zijn", stelt de Britse voedingsspecialiste Joanna Blythman in haar recente en ophefmakende boek 'Swallow This. Serving Up The Food Industry's Darkest Secrets'. En volgens haar is er nog wel meer mis met ons dagelijks brood.

"Bovendien hoeven deze 'hier gebakken' broden geen etiket te dragen met de ingrediënten en additieven. Wat in vrijwel elk industrieel brood zitten de enzymen amyloglucosidase en maltogeen amylase, die respectievelijk voor een gelijkmatige bruine korst en een langere bewaartijd zorgen. Ook het enzym lipase, dat kan gemaakt zijn van het pancreas- of maagweefsel van kalveren en lammeren".

Varkenspancreas
Ben je vegetariër, moslim of jood, dan zal je gruwen bij de gedachte dat fosfolipase (ook een enzym) uit de pancreas van varkens wordt gewonnen. "Enzymen vormen een bekend risico voor arbeiders in industriële bakkerijen. Bij inademing kunnen ze allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken. Van zodra iemand een immuniteit tegenover een enzym heeft ontwikkeld, kan herhaalde blootstelling zelfs dodelijk zijn".

Cocktaileffect
"Proteasen zijn een andere groep enzymen die de industriële bakker aan je brood toevoegt. Ze werken als een detergent en veroorzaken allergieën en gevoeligheden omdat ze makkelijk via zacht weefsel je bloed binnendringen. Verschillende enzymen worden in de industriële bakkerij vaak in mengsels gebruikt, samen met andere chemische additieven die 'verbeteraars' worden genoemd. Wat het cocktaileffect van deze mengelingen kan zijn, is nog niet onderzocht".

Simpele suikers
Ook geraffineerd zetmeel zal je volgens Blythman samen met je boterham binnenspelen. "Dat heeft de vervelende eigenschap dat het afbreekt in simpele suikers die meteen worden opgenomen in je bloed. Dat verklaart waarom wit brood zoet zal beginnen smaken als je er even langer dan gewoonlijk op kauwt. Die suikers moedigen je lichaam aan om vet te produceren en op te slaan".

Dikker maar minder vruchtbaar
"Bepaalde ftalaten, weekmakers die vooral in verpakkingsmaterialen worden gebruikt, werden in hoge concentraties in brood aangetroffen. Dierenproeven linken deze chemische stoffen aan verminderde vruchtbaarheid, bij mensen worden ze in verband gebracht met zwaarlijvigheid".

4thestate.co.uk

Geraffineerd zetmeel heeft de vervelende eigenschap dat het afbreekt in simpele suikers die meteen worden opgenomen in je bloed. Dat verklaart waarom wit brood zoet zal beginnen smaken als je er even langer dan gewoonlijk op kauwt. Die suikers moedigen je lichaam aan om vet te produceren en op te slaan

Joanna BlythmanReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels