Ziek? Deze huismiddeltjes helpen écht

Keelpijn? Dan drink je citroenthee met honing. En een appel per dag houdt de dokter buiten. En zo heeft iedereen wel zijn eigen huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om ziektes te bestrijden. Of ze allemaal werken, betwijfelen we sterk, maar de voordelen van deze acht zijn alvast bewezen:

Wie drinkt altijd kippensoep als hij zich niet goed voelt? Dat blijkt geen slecht idee; de soep zou enige weerstand bieden tegen ontstekingen van bijvoorbeeld de luchtwegen. Ook is het goed om voedzaam te eten, zodat je lichaam genoeg energie heeft om de ziekte te bestrijden.

Die appel per dag blijkt trouwens ook geen fabeltje: appels bevatten veel vitamine C, wat helpt om de groei van tumoren in te perken en hartziekten te voorkomen. Ook citroenthee, en vitamine C in het algemeen, is goed tegen virale infecties en verkoudheden: ze zorgen ervoor dat je sneller komaf maakt met de ziekte.

Honing blijkt dan weer anti-bacteriële eigenschappen te hebben en verzacht de pijnlijke hoest. Look beperkt de duur van verkoudheden en infecties, al moet je de slechte adem er wel bijnemen.

Wil je je verkoudheid voorkomen? Dan komt Echinacea van pas, die de kans met meer dan 50 procent vermindert. Ook een beetje - let wel, een beetje - alcohol kan het immuunsysteem een boost geven.