Zen in het museum: volg yogales tussen de schilderijen in KMSK Brussel

Kmskb Brussel Mrbab Bruxelles's Photos - Kmskb Brussel Mrbab Bruxelles | Facebook
Het is weer eens iets anders, yogalessen volgen tussen impossante kunstwerken in een museumzaal. In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel kan je jouw yogamatje uitspreiden tussen de werken van Gao Xingjian, een Franse kunstenaar met Chinese roots.

De link tussen yoga en schilderkunst is niet zo gek: beide ontspanningsvormen stemmen deelnemers tot nadenken, een moment van zelfreflectie of overpeinzing. Het uitgangspunt van deze yogasessies is om kunst niet alleen te zien, maar ook te beleven. Een kruisbestuiving tussen kunst en yoga, die leidt tot een totaalbeleving van ontspanning en reflectie.

Westerse versus Oosterse wereld
De yogalessen vinden één keer per maand plaats tussen de schilderijen van Gao Xingjian, een Franse kunstenaar van Chinese afkomst. Met zijn werk probeert hij bruggen te slaan tussen de Westerse een Oosterse wereld, waardoor zijn schilderijen de perfecte achtergrond vormen voor de maandelijkse yogasessies. Zo schildert hij met Oost-Indische inkt, maar wel op een doek in plaats van op het gebruikelijke rijstpapier. In de yogazaal bevind je je tussen zes indrukwekkende zwart-witwerken van de kunstenaar. 

Ook voor dummies
Wie denkt dat deze yogavorm zijn petje te boven gaat, hoeft niet bang te zijn. De sessies zijn toegankelijk voor zowel gevorderden als beginners vanaf 18 jaar. Ervaring is niet vereist, wel een mondje Engels, want de cursus wordt in het Engels gegeven. Dat er een markt is voor deze totaalbeleving blijkt uit de populariteit van de inschrijvingen: de eerste sessies zijn al uitverkocht, waardoor het museum extra sessies heeft ingelast. Snel zijn is dus de boodschap.

De sessies vinden elke laatste vrijdag van de maand plaats, van 12u15 tot 13u15. €6/€8 per sessie, reserveren verplicht.

First Layakari Yoga session for the press at the