Zelfgemaakte zonnecrèmes op Pinterest zijn een recept voor ... zonnebrand

Shutterstock
Sociale media en het wereldwijde web hebben veranderd hoe mensen kijken naar gezondheid. Hallo, dokter Google! Ook Pinterest staat vol met DIY-recepten voor gezondheidsproducten, waaronder zonnecrème. Maar wacht even voor je ermee aan de slag gaat. Een nieuwe studie raadt af om die recepten thuis uit te proberen. 

De laatste jaren vind je op Pinterest steeds meer DIY-recepten. Onder meer voor natuurlijke verzorgingsproducten zoals zonnecrème. Maar is dat wel veilig? Wetenschappers van het Centre for Injury Research and Policy at Nationwide Children’s Hospital en de University of North Florida hadden er hun twijfels bij, en gingen op onderzoek. 

Ze verzamelden 189 verschillende pins met recepten om zelf zonnecrème te maken. Voor zij die nog nooit met Pinterest hebben gewerkt: dat zijn foto’s die je kan bewaren op een digitaal prikbord. Sommige pins werden door meer dan 21.000 mensen aangeklikt én bewaard. 

Nagenoeg alle recepten lieten uitschijnen dat de zelfgemaakte crèmes goed zouden werken. Bij 1 op de 3 werd zelfs beweerd dat ze een beschermingsfactor hadden, vergelijkbaar met SPF 2 tot SPF 50. Lariekoek, zo blijkt. De overgrote meerderheid (68%) geeft onvoldoende bescherming tegen zonnestralen. Best onrustwekkend, want bij amper 3 pins stond een waarschuwing dat je deze DIY-zonnecrèmes niet enkel en alleen deze DIY-zonnecrèmes mocht smeren. De meest voorkomende ingrediënten waren kokosolie, lavendelolie, frambozenzaadolie en sheaboter. 

“Het internet is een geweldige plek om inspiratie op te doen voor recepten en knutselprojectjes. Niet zozeer als hulpmiddel om zelf gezondheidsgerelateerde dingen te maken”, concludeert Lara McKenzie, co-auteur van de studie. “Zelfgemaakte zonnecrèmeproducten zijn enorm riskant omdat ze niet getest zijn zoals de zonnecrèmes in de winkelrekken. Als je het zelf maakt, weet je niet of het wel veilig is of goed werkt." 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Janssens

    Darwinisme heet dat.