Zeldzame Siamese tweeling sterft dag na geboorte

Moeder Robin met haar pasgeboren zoontjes.
Facebook Moeder Robin met haar pasgeboren zoontjes.
De Siamese tweeling die donderdagochtend in een ziekenhuis in Atlanta ter wereld kwam met één lichaam en twee hoofden, is gestorven. Hoewel aanvankelijk nog alles goed leek te gaan, overleden Asa en Eli vrijdag, een dag na de geboorte, aan hartproblemen. Dat meldden hun ouders via Facebook.

De geboorte van de jongens was een zeldzaam voorval in de medische wereld, aangezien dit soort Siamese tweelingen niet vaak de bevalling overleven. De baby's deelden hun armen, benen, romp en hart en zouden nooit door een operatie gescheiden kunnen worden.

"Ik ben zo verdrietig om het nieuws te moeten meedelen dat mijn zoontjes overleden zijn (...) ze vochten lang en hard", zei vader Michael Hamby in een emotioneel filmpje dat hij via Facebook deelde. Samen met zijn vrouw had de man een Facebookpagina om vrienden, familie en minstens 4.000 anderen op de hoogte te houden van de risicovolle zwangerschap.

Hartproblemen
De tweeling werd voor hun dood door dokters verdoofd nadat hun hartslag tot zeker 300 slagen per minuut gestegen was. "Ze voelden geen pijn", voegde moeder Robin Hamby eraan toe.

"Het is moeilijk om twee kinderen tegelijkertijd te verliezen. Hoewel ik maar 24 uur bij hen kon zijn, voelde het langer aan", aldus de vader. "Ik wens deze pijn niemand toe."

Siamese tweelingen komen slechts bij één op de 200.000 geboortes voor en de meesten leven niet lang, dit volgens cijfers van het University of Maryland Medical Center. Ongeveer 40 tot 60 procent van hen worden dood geboren, en ongeveer 35 procent leeft - net zoals de Hamby-tweeling - maar één dag.

Facebook
Michael Hamby.
Facebook Michael Hamby.