Yoga of pilates, wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

Geen sporten zo hip als yoga en pilates tegenwoordig. Maar behalve een matje en strakke pakjes hebben de twee beweginsvormen veel minder gemeenschappelijk dan je denkt.

Yoga is in feite een stuk ouder dan pilates. Het ontstond in Azië, maar liefst 5.000 jaar geleden. Pilates daarentegen vond pas ingang in het begin van de 20e eeuw. Maar er zijn natuurlijk ook verschillen die net iets meer doorwegen wanneer je een keuze probeert te maken voor één van beide sporten.

Meer dan stretchen

Hoewel zowel yoga als pilates vooral rond stretchen draaien, ligt de focus op heel andere delen van het lichaam. Yoga spreekt je hele lichaam aan, en dan met name je armen en rug worden versterkt, terwijl pilates vooral op je 'core' of het middenlichaam gericht is.

Mind & body

Beide bewegingsvormen zijn gebaseerd op de band tussen lichaam en geest, maar bij yoga is die nog net wat sterker aanwezig. Hoewel je van pilates ook ontspannen naar huis zal gaan, legt yoga meer nadruk op spiritualiteit, terwijl het bij pilates meer om de fysieke activiteit gaat.

Spieroefeningen

Met yoga spreek je dan wel je hele lichaam aan, wie vooral omwille van spierversterking op een matje kruipt, kiest toch beter voor pilates. Daar ligt de klemtoon namelijk op het verbeteren van de dynamiek en evenwicht van je lichaam door de belangrijkste spieren, het middenrif, te viseren.