Wordt dit de nieuwste sporthype in het zwembad?

Unsplash
Wie aan "sporten" en "zwembad" denkt, asocieert dat bijna automatisch met zwemmen. Maar dat is buiten "Speedo Fit" gerekend, een nieuwe Amerikaanse sporthype waarbij je hevige oefeningen verticaal in het zwembad uitvoert. Maak kennis met de Aquagym voor gevorderden, die zich laat omschrijven als 'CrossFit in het water'.

Speedo Fit is een workout die ontwikkeld werd door de gelijknamige producent van zwemkledij en bestaat erin fitnessoefeningen verticaal in het water uit te voeren. De gloednieuwe training is een combinatie van cardio, weerstandsoefeningen, stretchen en gewichtheffen, en de bedenkers omschrijven het als 'CrossFit in het water'. Het voordeel van dat water is dat je lichaam minder belast wordt, met dank aan het gevoel van gewichtloosheid onder water.

YouTube SpeedoUSA

Onderwatersportschoenen
"We willen een hele beweging op gang trekken rond fitness in het water," legt Pierre Martin van Speedo USA uit. "Het zwembad mag echt een all-in fitnesscentrum worden." Dat ze hiermee hopelijk ook meer zwemkledij verkopen is natuurlijk mooi meegenomen, zo merkt de LA Times daar fijntjes bij op. Want sporten in het zwembad doe je niet alleen in zwemkledij, de Speedo Fit'ers dragen ook aangepaste sportschoenen voor onder water.

Minder belasting, meer weerstand
In Los Angeles werd al een demonstratie van de workout gedaan door enkele Olympische sporters. Onder andere squats, lopen, lunges met gewichtjes, optrekken en buikspieroefeningen behoren tot de training, maar dan in het zwembad. Water mag dan wel voor minder belasting zorgen, de weerstand die je ervaart ligt net hoger - wat mooi meegenomen is bij spieroefeningen. De kans op pijnlijke blessures verkleint in het zwembad en je herstelt sneller van een training, zo luiden de voordelen.

YouTube SpeedoUSA

Nog niet in België
De sporthype bestaat voorlopig alleen in Amerika, en bij Speedo België wisten ze nog niets over plannen om de training ook bij ons te introduceren. In tussentijd kan je jezelf ontpoppen tot trendsetter bij ons en de instructievideo's van de Amerikaanse Speedo Fit volgen. Mag het wat rustiger aan? Dan zegt een cursus yoga in het water, waterballet of Aquagym je misschien wel iets. Want Speedo kan veel beweren, maar met zwembadsporten hebben ze het warme (zwembad)water natuurlijk niet helemaal opnieuw uitgevonden. Al lijkt deze nieuwe workout wel net iets pittiger dan al bestaande gymoefeningen in het water. Komt Speedo Fit toch ook naar ons land, dan lees je er hier ongetwijfeld alles over.

YouTube SpeedoUSA