Worden we echt sneller ziek bij grote temperatuurverschillen?

Thinkstock
Afgelopen dagen konden we rekenen op een knap staaltje Belgisch weer: de ene dag genoten we van nazomerse temperaturen in een even zomerse outfit, de volgende dag grepen we alweer verslagen door wind en regen naar onze wollen jas en sjaal. En ja hoor, we gingen massaal aan het snotteren. Misschien ben je zelfs al het slachtoffer van een eerste verkoudheid? Maar worden we nu eigenlijk écht sneller ziek bij temperatuurverschillen? 

Het weer op Belgische bodem staat er om gekend van de een op de andere dag volledig om te slaan, met als gevolg een outfit die vaak net té koud of net té warm is. Wanneer het herfstweer 's middags plotseling warmer blijkt dan verwacht, ben je al gauw geneigd komaf te maken met een kledinglaag of twee. Je koelt te snel af waardoor je de volgende ochtend uit bed rolt met een loopneus. Toch? 

In tegenstelling tot wat onze grootmoeders jaar en dag beweerden, zijn temperatuurverschillen op zich niet meteen de boosdoener van een verkoudheid. Plotselinge temperatuurschommelingen hebben, mits een goede weerstand en conditie, namelijk weinig invloed op onze gezondheid. 

Het is wel zo dat bij koud weer virussen beter overleven en zich een pak makkelijker vermenigvuldigen. Daarnaast trekken de vaten van de luchtwegen zich samen bij lage temperaturen, waardoor de cellen die zorgen voor de afweer minder snel ter plaatse kunnen komen waar virussen actief zijn. 

Het zijn dus niet die warme dagen die ons de das om doen, maar wel de koude temperaturen die ervoor en erna komen. Nog meer redenen waarom wij alweer verlangen naar de zomer!
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • yves gysel

    Wij hebben allemaal een interne barometer. Bij warmer weer zetten onze poriën zich uit en bij kouder weer net andersom. Dit vraagt energie van het lichaam. Zeker, zoals de afgelopen dagen. Wanneer je immuniteit op dat ogenblik wat zwakker is omwille van stress, chronische aandoeningen..., Word je wel effectief sneller ziek.