Worden we allemaal 120 met deze pil?

Thinkstock
Metformine is het medicijn waar in 2016 iedereen over zal praten. Artsen schrijven dit al ongeveer 60 jaar voor aan diabetespatiënten. In de Verenigde Staten zetten vorsers nu een test op mensen op om de verjongende eigenschappen te achterhalen. Velen noemen dit middel zelfs de sleutel tot het eeuwige leven.

Het is niet hoe lang we leven, maar hoe gezond en hoe productief we onze oude dag nog kunnen doorbrengen. Tijdens ons hele leven delen onze cellen zich om de lichaamsfuncties op punt te houden. Hoe meer een cel zich deelt, hoe groter de kans dat er een fout in het proces gebeurt. In het geval van kanker nemen deze mutaties toe en kan het lichaam niet langer de schade herstellen, waardoor tumoren groeien. In het geval van Alzheimer kan het lichaam bijvoorbeeld niet langer de plaque uit de bloedvaten verwijderen, wat tot dementie kan leiden.

Metformine verhoogt het aantal zuurstofmoleculen die in een cel vrijgemaakt worden, wat  sterkte en een lange levensduur zou stimuleren. De Amerikaanse overheid heeft nu groen licht gegeven voor een klinische test in de Verenigde Staten voor een nieuwe metformine-test. De researchers zullen de medicatie geven aan 3.000 ouderen die risico op kanker, hartziekten of cognitieve problemen lopen of patiënten die al met deze aandoeningen sukkelen.

De proefkonijnen zullen zes jaar opgevolgd worden om te kijken of het medicijn ouderdomsziekten kan voorkomen. En of metformine de levensduur kan verlengen.

Eerder onderzoek  door Wouter De Haes van de afdeling Neurobiologie en Dierenfysiologie van de KU Leuven bij rondwormen heeft al aangetoond datetformine de levensduur kan verlengen. De professor testte bij een minuscule rondworm die amper drie weken leeft het effect van het medicijn uit. De onderzoeksresultaten werden in 2014 gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. De vermelde rondwormen die in het kader van het onderzoek behandeld werden met metformine vertoonden de typische verouderingstekens niet. "Zij krompen nauwelijks en vertoonden ook geen verrimpeling. De wormen verouderden dus niet enkel trager, ze bleven ook langer gezond", aldus de onderzoeker.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels