Wonen in een stad ongezond? Ook het platteland is een dikmaker

Foto door Shane Rounce via Unsplash
Steeds meer mensen gaan in de stad wonen en ook steeds meer mensen worden (te) dik. Met frituren en fastfoodketens op wandelafstand, weinig natuur om in te bewegen en minder mogelijkheid tot fysieke arbeid zou je dan ook snel kunnen concluderen dat de stad mensen obees maakt. Toch klopt dat niet, schrijven artsen in vakblad Nature.

In 1985 leefde nog 41 procent van de bevolking in steden, nu is dat 55 procent. In diezelfde periode is de mens gemiddeld 6 kilo aangekomen, aldus de onderzoekers van het Imperial College London die de studie leidden. Om te kijken of het wereldwijde obesitasprobleem daadwerkelijk te maken heeft met de verstedelijking van de bevolking, bestudeerden ze 2.008 onderzoeken waaraan in totaal maar liefst 112 miljoen volwassenen deelnamen. Ze vergeleken daarvoor de woonplaats van mensen met hun BMI in de periode tussen 1985 en 2017.

Zo ontdekten ze dat er over het algemeen nog meer overgewicht is in steden, maar dat de helft van de wereldwijde toename van de BMI toe te schrijven is aan een stijging ervan in landelijke gebieden. En vooral dan bij vrouwen. Volgens de auteurs van de studie zou dit deels te maken hebben met het feit dat hoogopgeleide mensen – die over het algemeen minder last hebben van overgewicht – naar de stad verhuizen omdat er op het platteland minder werk is. Daardoor stijgen de huizenprijzen in steden alsmaar meer waardoor mensen met een laag inkomen naar landelijke gebieden trekken. Omdat gezond eten duurder is, neemt het obesitasprobleem met name daar toe. Ook is de moderne voedselvoorziening volgens de auteurs nu doorgedrongen op het platteland. 

Co-auteur van de studie en professor aan het Imperial College London, Majid Ezzati: “Met het overaanbod aan voedsel in de stad, worden vaak de negatieve gevolgen van in een stedelijk gebied wonen belicht. Deze resultaten tonen echter aan dat er ook voordelen aan verboden zijn. Steden hebben namelijk ook een veel groter aanbod aan gezonde voeding en er zijn ook meer sport- en recreatiemogelijkheden. Die zijn vaak moeilijker te vinden op het platteland.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Emi De graeve

    steek het aub niet op de stad of op het platteland. Veel mensen zijn te lui geworden om deftig te koken en slaan maar gauw iets naar binnen dat vlug klaar is. Vroeger hadden mensen stipte etenstijden. Nu eten sommige kinderen hun avondmaal nog om 21h..