Windpokken toch niet zo onschuldig

Elk jaar worden honderden kinderen met windpokken opgenomen in het ziekenhuis. Een tweetal kinderen krijgt zelfs een beroerte die te wijten is aan de windpokkeninfectie, zo meldt De Standaard.

Bijna alle Vlaamse kinderen krijgen windpokken. Het virus dat de rode jeukende blaasjes in het gezicht en op het lichaam uitlokt, is evenwel minder onschuldig dan gedacht.

"De laatste twee jaar komen er almaar meer harde bewijzen bij dat een windpokkeninfectie het risico op beroertes bij kinderen tot zes maanden na de ziekte verhoogt", zegt Benson Ogunjimi, kinderarts in opleiding en onderzoeker. Recent verdedigde hij aan de Universiteit Antwerpen en Universiteit Hasselt zijn doctoraat over het varicella-zostervirus, dat windpokken veroorzaakt. "Het virus blijft achter in het lichaam en verspreidt zich vermoedelijk ook in de hersenen."

"We moeten opnieuw overwegen om het windpokkenvaccin aan alle jonge kinderen te geven", vindt Ogunjimi. Een belangrijk bezwaar tegen een grootschalige vaccinatie voor het varicella-zostervirus is echter dat het kwalijke neveneffect op volwassenen kan hebben.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt het nog te vroeg om te reageren op de studie over de windpokken. Volgens de minister is er nog meer onderzoek nodig en zijn conclusies voorlopig nog voorbarig, "maar het is iets waarmee onze experten tijdens hun onderzoek rekening zullen houden", aldus de minister.

Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) bereidt de Hoge Gezondheidsraad momenteel een advies hierover voor. Het advies zou er in het najaar zijn. "Wij wachten dit af vooraleer hierover een uitspraak te doen", zegt Vandeurzen.