Exclusief voor abonnees

Wim Lybaert is verslaafd aan slaappillen: is die medicatie echt zo onschuldig als hij denkt?

De Columbus - Wim Lybaert
© Geert Van Hoeymissen De Columbus - Wim Lybaert
Wim Lybaert (50) is verslaafd aan slaappillen. ‘De Colombus’-presentator neemt al vijf jaar slaapmedicatie in en getuigt daarover in het nieuwe Canvasprogramma ‘De slapelozen’, dat vanaf oktober op het scherm te zien is. Eén op de acht Belgen grijpt elke avond routineus naar een slaappil zonder er verder bij stil te staan. Maar is dat verstandig? Zijn slaapmiddelen echt onschuldig? Wij legden onze vragen voor aan een farmacoloog en een slaapexpert. 

Belgen behoren tot de grootste gebruikers van slaapmiddelen ter wereld. Dat wijzen de resultaten van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid uit. “Nochtans kampen Belgen niet meer dan elders ter wereld met slaapstoornissen”, verklaart Thierry Christiaens, huisarts en professor in de klinische farmacologie aan UGent. “In Europa is het gemiddelde overal min of meer hetzelfde. Ongeveer één op de drie volwassenen krijgt naar eigen zeggen te weinig slaap.” 

“De manier waarop daarmee omgegaan wordt, verschilt daarentegen wel. Zo verkiezen Belgen een snelle, pasklare oplossing. Een ‘pilletje’ lost het wel op. Het gebruik van slaapmiddelen wordt daardoor ernstig geminimaliseerd. Het lijkt doodnormaal, iedereen doet het. Belgen zijn zich overduidelijk onvoldoende bewust van de gevaren van slaapmiddelen. Er wordt zomaar van uitgegaan dat ze geen kwaad berokkenen. Dat komt doordat ze meer dan dertig jaar geleden als veilig op de markt geïntroduceerd werden. Maar dat is allesbehalve juist gebleken. Integendeel zelfs.”

De risico’s van slaapmiddelen

1. Verstoord functioneren

’s Morgens met moeite uit bed raken of enkele uren na het ontwaken met een katerig gevoel kampen. Dat zijn slechts enkele bijwerkingen van het gebruik van slaappillen. Klinkt herkenbaar? Helaas is het helemaal niet zo onschuldig. Thierry Christiaens: “Als je een slaappil neemt, verwacht je een hele nacht onverstoorde rust. Niemand wil na slechts vijf of zes uurtjes slaap midden in de nacht klaarwakker in bed liggen. Daarom richt de farmaceutische industrie zich bij de ontwikkeling van slaapmedicatie op een gemiddelde werkzaamheid van zeven tot acht uur. Maar in de praktijk zal dat bij de een langer inwerken dan bij de ander, doordat de werking van een medicijn sterk kan variëren van persoon tot persoon. 

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Caroline LOWYCK

  Ik heb al alles soorten tips geprobeerd: ik sport, ik eet gezond, niets helpt om goed te slapen zonder mijn halve slaaptablet. Ik kan je verzekeren wanneer je 5 nachten na elkaar niet slaapt en voltijds moet gaan werken dat dit niet leefbaar is. Dus mijn enige redding is mijn slaappil! Laat mij morgen in pensioen gaan en geen stress meer hebben van mijn werk dan ben ik er zeker van dat ik geen slaapmiddel meer zal moeten nemen. Je moet eerst weten wat het is vooraleer je een oordeel kan vellen.

 • Andy Verachtert

  Bijna alle pillen hebben uiterst schadelijke bijwerkingen waarover nooit gepraat wordt, het minst van al door artsen en apothekers

 • Chris Devlaeminck

  Een gezonde geest in een gezond lichaam. Zich zowel geestelijk als lichamelijk onder controle hebben. Dan heb je geen slaappillen nodig. Slaappillen en ook antidepressiva, zie ik als legale drugs.

 • Elke Claes

  Er is een verschil tussen gewone thee die vol zit met theïne waar je slecht van slaapt, en de kruidenthee die je helpt tot rust komen. Bij echte slapeloosheid werkt dit natuurlijk niet. Waar ook met geen woord over gerept word in het artikel is melatonine, het slaaphormoon. Een aanrader voor mensen die niet aan de èchte slaappillen willen. In Nederland vrij te verkrijgen en pakken goedkoper dan hier in de apotheek.

 • Guido Deville

  Veel mensen hebben er geen benul van wat chronische slapeloosheid is. In een significant deel van de gevallen is er geen enkele aanwijsbare oorzaak. Klassieke slaapadviezen brengen geen enkele aarde aan de dijk.Dat men met een slaappil ‘ s morgens per se wakker wordt als een zombie is eveneens een fabel. Het zal misschien afhangen van het slaapmiddel en de persoon, maar met Lormetazepam heb ik ‘s morgens nooit een zombiegevoel gehad en overdag steeds efficiënt kunnen werken.