Wij vroegen aan een tandarts of het écht zo belangrijk is om je tanden te flossen

Getty Images
Het zou gaatjes tegengaan en je afhelpen van een stinkende adem, althans dat is wat vaak beweerd wordt over flossen. Maar is het echt zo erg om nooit je tanden te flossen? Wij vroegen het aan tandarts en voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen Frank Herrebout. 

“De techniek waarbij je etensrestjes met een flinterdun draadje tussen de tanden verwijdert, wordt vaak overschat”, steekt Herrebout van wal. “Flossen beschermt niet tegen gaatjes, alleen de fluoride in je tandpasta kan dat.” Wie tandplak wil verwijderen, moet dus vooral goed poetsen. “Parodontologen zijn het er ook over eens dat ­flossen geen tandvleesontstekingen voorkomt”, aldus de tandarts.

Al blijft mondhygiëne ontzettend belangrijk. “Voor sommige patiënten, bij wie de tanden erg dicht bij elkaar staan, is flossen de enige oplossing om etensresten (zoals vezeltjes van stoofvlees of een sinaasappel) tussen de tanden weg te halen. Voor andere zijn de interdentale ­borsteltjes de beste optie. ’s Avonds haal je die stokjes met borstelhaartjes door de vrije ruimtes van elke tand. Gemakkelijker, sneller en het veroorzaakt geen schade aan het tandvlees.”

“Je tandarts kan je adviseren: flossen met een draadje of interdentale borsteltjes gebruiken. De meeste mensen flossen voor het slapengaan. Tijdens je slaap ligt de speekseltoevoer stil, waardoor bacteriën ­ongestoord kunnen toeslaan. Het is dus verstandig om te gaan slapen met een bacterievrije mondholte. Heb je meer ruimte tussen de tanden, gebruik de ­borsteltjes dan na elke maaltijd”, besluit Herrebout.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dominique Hermys

    Dentale borsteltjes kan je meermaals gebruiken, je moet ze even uitspoelen. Het vuil tussen je tanden is weg. En zo duur zijn ze nu ook niet. Je bespaart op tandartskosten ook.

  • Chaimae Saddik

    Beste Anthony flosdraad kost nog geen 2 euro en je hebt genoeg voor een heel jaar...

  • Anthony van der Borght

    Die dat rijk zijn kunnen dat !! De meeste mensen doen dat niet .. financiële niet simple .