Wie zingt in de auto is gelukkiger, gezonder en leeft langer

thinkstock
Ben je vanochtend maar weer eens betrapt op meezingen in de auto, terwijl je stilstond in de file? Geen zorgen, want uit onderzoek blijkt dat karaoke in de auto goed is voor je gezondheid.

Het valt niet te ontkennen: wij Belgen brengen heel wat tijd door in onze wagen. Het heeft dan ook iets speciaals om de volumeknop van de autoradio helemaal open te draaien, en luidkeels mee te brullen. Muziek staat erom gekend pijn en stress te verminderen en de productiviteit te verhogen. Daarnaast heeft ook zingen ook heel wat voordelen voor je gezondheid.

Zingen is goed voor je brein, en kan er zelfs voor zorgen dat je je euforisch gaat voelen. Dat heeft alles te maken met het feit dat er endorfines vrijgelaten worden in je lichaam, hormonen die voor een gelukkig gevoel zorgen. Daarnaast wordt op hetzelfde moment ook oxytocine losgelaten in je lichaam, een stof die stress en angstgevoelens vermindert.

Zingen vergt daarnaast ook nog een grote vorm van concentratie op de manier waarop je ademhaalt. Bovendien zet het de spieren in je bovenlichaam aan het werk en is het daarom bijzonder goed voor de gezondheid van je longen en bloedvaten.Uit een studie van de universiteit van Gotenburg blijkt daarnaast dat zingen ook nog eens heel goed is voor je ademhaling en hartslag. "Zingen is een manier om regelmatig en gecontroleerd adem te hamen. Het geeft ongeveer hetzelfde effect als een ademhalingsoefening tijdens yoga. Het helpt je ontspannen, en er zijn ook aanwijzingen dat het voordelen heeft voor je hart."

Bovendien wordt er door te zingen ook cortisol geproduceerd door je lichaam, dat ervoor zorgt dat je minder gestresseerd wordt en je immuunsysteem verbetert. Met andere woorden: zingen kan er zelfs voor zorgen dat je minder snel ziek wordt.

Uit een gezamenlijke studie van Harvard en Yale blikt daarnaast dat mensen die regelmatig zingen een langere levensverwachting hebben. Laat het dus een goede raad zijn: wil je je minder gestresseerd voelen, gelukkiger zijn en langer leven: begin dan met zingen. Het zal niet alleen je stemming meteen verbeteren, maar ook op langere termijn heeft het gezondheidsvoordelen. Wij geven je alvast enkele heerlijke meezingfilmpjes ter inspiratie.