Wie draagt geel voor Seth? Jongen met zeldzame ziekte doet warme oproep

Seth Lane is vijf jaar en heeft maar één wens: dat iedereen op 27 maart geel (zijn favoriete kleur) draagt. De moedige kleuter werd zonder immuunsysteem geboren en verblijft al maanden in het ziekenhuis. Van een normaal leven kan hij momenteel enkel dromen, maar via dit hartverscheurend filmpje wilde hij contact leggen met de buitenwereld. En zijn oproep ging meteen viraal...

Seth was pas zes maanden oud toen zijn ouders te horen kregen dat hij aan ernstige gecombineerde immuunstoornis leed. Daardoor was Seth extreem kwetsbaar voor bacteriën. Hij kreeg een beenmergtransplantatie, maar groeide lange tijd op in een 'bubbel'. Naar buiten gaan en in het park spelen was geen optie. "Hij had geen contact met andere kinderen tot hij 2,5 jaar was", vertelt mama Leanne volgens de Daily Mail.

Na zijn herstel kon Seth enkele jaren genieten van een normaal leven en ging hij naar school. Tot zijn lichaam zich in oktober van vorig jaar opnieuw tegen hem keerde: de donorcellen begonnen zijn lichaam aan te vallen waardoor zijn immuunsysteem opnieuw werd aangetast. 

Sinds januari van dit jaar zit de vijfjarige jongen opnieuw noodgedwongen in een ziekenkamer en wacht hij op een tweede beenmergtransplantatie. Zijn operatie staat gepland voor over zes weken, waarna hij waarschijnlijk nog een jaar in het ziekenhuis zal moeten blijven, aldus Leanne, die ook een zoontje van 5 maanden oud heeft.

Nik, Seths vader - die donor zal zijn - nam het filmpje vorige week op en plaatste het op hun blog. Daarin roept Seth mensen op om op 27 maart geel te dragen en een foto te delen via Twitter, Facebook of Instagram met de hashtag #WearyellowforSeth. Die foto's zullen dan opgehangen worden in Seths kamer.

Enorme steun
De beelden werden - tot grote verbazing van de ouders-  op enkele dagen tijd naar verluidt meer dan 2 miljoen keer bekeken. "We hadden nooit de bedoeling om een soort campagne te starten en hadden enkel verwacht dat vrienden en familie zouden meedoen. (...) Het is overweldigend. Ik kan me geen enkel land ter wereld bedenken waar niet ten minste één iemand betrokken is."

Honderdduizenden mensen zouden al hebben laten weten geel te dragen om Seth te steunen. "Het helpt voor Seth om te weten dat mensen aan hem denken. Ik vertelde hem over de views en hij vroeg 'is het meer dan 20?', ik zei 'jazeker' waarop hij 'wowee' zei."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels