Wetenschappers testen 30 fitness-apps: Er is er ééntje geslaagd

THINKSTOCK
Fitnessapps in overvloed in de App Store van Apple, maar wélke is nu de beste app? De University of Florida bekeek de populairste apps voor iPhone en kwam tot een opmerkelijke vaststelling: slechts één app slaagt voor hun test.

De studie die gepubliceerd werd in de Journal of Medical Internet Research onderzocht de dertig populairste gratis fitnessapplicaties voor iPhone.
 
Om de apps te analyseren, gebruiken ze de richtlijnen van het American College of Sports Medicine voor fysieke beweging.

Stretchen
Ze kijken daarbij naar alle aspecten van het opwarmen, stretchen, en afkoelen. Op basis van die criteria geven ze scores aan de apps in drie verschillende categorieën: cardio, krachttraining en flexibiliteit. 

Meer dan de helft van de apps haalt de meeste criteria van de cardiorichtlijn binnen. 90 procent van de apps scoort ook goed voor de krachttraining, maar qua flexibiliteit (intensiteit en frequentie) schieten de apps tekort. Het onderzoek stelt vast dat geen enkele app het voor het flexibiliteitscriterium slaagt.

Verhoogd risico letsels
"De tekortkomingen van deze apps zorgen voor een verhoogd risico op letsels", legt hoofdauteur van de studie Francois Modave uit. Volgens hem waarschuwen de apps te weinig voor de gevaren en informeren ze te weinig over opwarmingsoefeningen.

Slechts één app komt positief uit de test: Sworkit Lite Personal Workout Trainer. De app, die trouwens ook op Android beschikbaar is, haalt een score van 9,01 op 14. Geen schitterende score, maar Sworkit steekt ver boven de concurrentie uit. De eerste opvolger '7 Minute Workout'-app haalt slechts een score van 5,39. 

Bekende fitnessapps zoals Nike+ Training Club, Strava en Runtastic halen geen prijzen binnen met dit onderzoek. Bekijk hieronder de score van de dertig apps die de University of Florida onderzocht. 

THINKSTOCK

De tekortkomingen van deze apps zorgen voor een verhoogd risico op letsels

Francois Modave
THINKSTOCK
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.