Wetenschap bewijst: vampieren zijn niet helemaal verzonnen

RV
Hij spreekt nog altijd tot de verbeelding: of hij nu angst zaait in zijn donkere cape, of glittert in het zonlicht en tienerharten sneller doet slaan. We hebben het natuurlijk over de vampier. Die blijkbaar toch méér dan enkel verbeelding is.

Vampierenverhalen zijn niet zomaar een luguber hersenspinsel van iemand met een zieke geest en een behoorlijk uitgebreide fantasie. Aan de basis van de vampierenverhalen ligt namelijk een heel specifieke aandoening, die ook vandaag de dag nog steeds voorkomt.

Porfyrie

Geen vampirisme, maar porfyrie. Zo luidt de verzamelnaam voor acht erfelijke zeldzame bloedziekten. Wie aan deze genetische aandoening lijdt, is extreem gevoelig voor licht en heeft bloedarmoede. In het verleden - voor het bestaan van bloedtransfusies - kregen patiënten dan ook een behandeling aangemeten op basis van dierenbloed en een nachtellijke levensstijl. Klinkt herkenbaar?

"Mensen die aan porfyrie lijden zijn chronisch anemisch, waardoor ze continu vermoeid zijn, er bleek uitzien en niet tegen daglicht kunnen," legt Barry Paw van het Dana-Farber/Boston Children's Cancer and Blood Disorders Center uit. "Zelfs wanneer het buiten bewolkt is, is er voldoende ultraviolet licht om blaren en andere verwondingen te veroorzaken aan de lichaamsdelen die worden blootgesteld, voornamelijk de oren en de neus," voegt de wetenschapper daar nog aan toe.

Remedie

Momenteel werkt Barry Paw samen met een team aan een remedie. In het vaktijdschrift PNAS geven ze aan een genmutatie gevonden te hebben die porfyrie zou veroorzaken. Een soort van 'typefout' in het DNA van verschillende leden van hetzelfde Noord-Franse gezin, die allemaal met de ziekte te kampen kregen. De wetenschappers hopen ook de andere vormen van porfyrie te kunnen identificeren. "Ook al zijn vampieren niet echt, mensen die lijden aan de ziekte hebben wel nood aan nieuwe, innovatieve therapieën."
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • John Dallas

  Logish van het dierenbloed daar dit ijzer bevat dat ze nodig hebben. Iemand met bloedarmoede heeft een tekort aan rode bloedcellen en ijzer daarom moeten ze veel meer rood vlees eten en het liefst zo rauw mogelijk zoals een steak tartar beter bekend als filet americain.

 • gunther Miechielssens

  Knoflook schijnt te helpen...

 • JJ81

  En ze gaan dood aan een staak door het hart... Kan geen toeval zijn.

 • Bart Desodt

  Een soort van ‘typefout’ in het DNA van verschillende leden van hetzelfde Noord-Franse gezien, die allemaal met de ziekte te kampen kregen..... Zoek de "typefout" ....