Wereldtop over antibiotica: "Wereldwijd aanpakken of hoge prijs betalen"

Steeds meer bacteriën zijn resistent voor antibiotica
ANP Steeds meer bacteriën zijn resistent voor antibiotica
In het Nederlandse Den Haag komen eind juni ministers uit de hele wereld bijeen om de gevolgen en de aanpak van onzorgvuldig antibioticagebruik te bespreken. Dat maakte Nederlands minister van Volksgezondheid Edith Schippers vandaag bekend in Genève, op de jaarlijkse algemene vergadering van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Door slordig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica worden steeds meer soorten bacteriën resistent voor antibiotica. Daardoor zijn infecties als hersenvliesontsteking of longontsteking in de toekomst mogelijk niet meer te bestrijden. Schippers zet zich al lange tijd in om de aanpak van antibioticaresistentie wereldwijd te verbeteren. Zij wil duidelijk maken dat bacteriën nu eenmaal niet bij de landsgrenzen stoppen.

"Of je nu in een sloppenwijk in Azië woont of in Amerika in een duur top-ziekenhuis een cosmetische operatie ondergaat, deze bacteriën discrimineren niet. Als we dit probleem niet wereldwijd aanpakken, gaan we er een grote prijs voor betalen. Een blaasinfectie wordt ongeneeslijk en een knieoperatie levensbedreigend. Dit is geen apocalyptische fantasie, maar een werkelijke dreiging", aldus Schippers.

Nederlands minister van Volksgezondheid Edith Schippers.
ANP Nederlands minister van Volksgezondheid Edith Schippers.