Wereld Psoriasis Dag: wat is het en wat kan je eraan doen?

Getty Images/iStockphoto
Vandaag is het Wereld Psoriasis Dag. Een ziekte waaraan maar liefst 300.000 Belgen lijden. En toch is er nog veel onwetendheid over de huidaandoening. Dermatoloog Sandra Swimberghe legt uit wat het juist is en wat je eraan kunt doen.

Psoriasis treft 2 tot 3% van de wereldbevolking, waaronder ook sterren als Kim Kardashian en Cara Delevingne. Het gaat om een huidziekte waarbij het immuunsysteem in overdrive gaat, waardoor de huid zich veel sneller dan normaal vernieuwt. De ziekte wordt gekenmerkt door opstoten van rode, schilferige vlekken, hevige jeuk en pijnlijke gewrichten.

Psoriasis is bovendien een chronische aandoening, maar dat betekent niet dat elke patiënt er sowieso levenslang last van heeft. De ziekte kan opkomen en dan jarenlang voor weinig of geen problemen zorgen. In tegenstelling tot wat velen denken, is het niet besmettelijk.

Verder heeft daandoening een genetische aanleg. Dat wil zeggen dat je een combinatie van een aantal genen nodig hebt, voor je deze ziekte krijgt. Andere factoren die een rol kunnen spelen bij opstoten zijn stress, hormonen bij vrouwen, het klimaat, bepaalde geneesmiddelen, infecties en kwetsuren van de huid. In België lijden maar liefst 300.000 mensen aan psoriasis. 

Wat kan je er zelf aan doen? 

“Het verband tussen psoriasis en voeding is beperkt. Kies voor een gezonde levensstijl met een evenwichtig voedingspatroon, en beperk alcohol en sigaretten”, vertelde dermatoloog Sandra Swimberghe eerder aan Goed Gevoel. Omdat er een verband is tussen stress en psoriasis, is het belangrijk dat je goed zorg draagt voor jezelf. “Kamp je met een bepaald probleem, blijf dan niet bij de pakken zitten. Voel je je niet goed in je job, zijn er spanningen in je relatie … doe er dan iets aan. Blijven zulke onderliggende problemen bestaan, dan zal geen enkele behandeling echt aanslaan.” 

Ook je huid verdient natuurlijk extra aandacht. Vermijd irritaties van de huid door ze goed te hydrateren. Een droge, geïrriteerde huid maakt het probleem alleen maar erger. “Gebruik geen schuimende zepen. Kies liever voor oliën en smeer je huid dagelijks in met een hydraterende crème”, tipt Swimberghe nog. Wij zochten alvast enkele producten die soelaas kunnen bieden. 

nina.be

1. Eucerin UreaRepair PLUS Handcrème 5% Urea, € 7,40, online en bij de apotheek.

2. La Roche-Posay Iso-Urea MD Baume Psoriasis, € 16,40, online en bij de apotheek.

3. A-Derma Epitheliale A.H. Duo Ultraherstellende Crème Tegen Restlittekens, € 6,21, online en bij de apotheek.

4. Avène Akérat 10 Lichaamscrème, € 12,60, online en bij de apotheek.

5. Dermalex Doucheolie, € 11,66, online en bij de apotheek.

6. A-derma Dermalibour gel, € 10,95, online en bij de apotheek.

7. La Roche-Posay Cicaplast, € 6,49, online en bij de apotheek.

8. Vichy Eau Thermale, € 6,72, online en bij de apotheek.

9. Seaderm Kera-Calm Schuimende Klei Uit De Dode Zee, € 13,36, online en bij de apotheek.

Hoe kan je dokter helpen? 

“Bij lichte tot matige psoriasis kiezen we in eerste instantie voor een lokale behandeling. Cortisonecrèmes werken vaak het best, maar gebruik je beter beperkt. Dikwijls schrijven we combinatiecrèmes op basis van cortisone en vitamine D voor. Die hebben minder bijwerkingen”, zo gaat Swimberghe verder. “Als de te behandelen zone groter is, schakelen we doorgaans over op fototherapie, op voorwaarde dat de psoriasis voorkomt op plaatsen die bereikbaar zijn voor het licht. Dan bestaat er ook nog de PUVA-behandeling, waarbij we uv A-stralen combineren met medicatie. Die medicatie maakt de huid gevoelig voor het uv A-licht dat de celgroei en de ontsteking van de huid aanpakt. De medicatie kan de lever belasten of misselijkheid veroorzaken. Bij patiënten die deze therapie niet verdragen, kiezen we voor een behandeling met uv B-licht. Daarmee kunnen we hetzelfde effect behalen, maar het gaat doorgaans wat trager.” 

Fototherapie houdt volgens de dermatoloog wel enkele risico’s in. Zo vergroot je kans op huidtumoren en versnelt de huidveroudering. “Voor wie slechts enkele psoriasisvlekjes heeft, is fototherapie niet aan de orde. Komt psoriasis op de hoofdhuid, de genitaliën of in lichaamsplooien voor, of werken de voorgaande behandelingen onvoldoende, dan kiezen we doorgaans voor medicatie om het probleem van binnenuit aan te pakken. Helaas is die medicatie niet zonder risico. Ze onderdrukt het immuunsysteem en kan de lever en nieren aantasten.”

Patiënten moeten dan ook goed opgevolgd worden en regelmatig hun bloed laten controleren. Na enkele maanden wordt de behandeling het best onderbroken om het lichaam wat rust te gunnen. 

Naast die klassieke medicatie bestaat er ook nog veel verfijndere medicatie: de zogenoemde biologicals die geïnjecteerd worden. Die zorgen voor minder bijwerkingen en zijn efficiënter, maar helaas niet voor iedere psoriasispatiënt beschikbaar. Swimberghe: “Deze medicatie is zeer duur, reken op zo’n 1.000 euro per maand. Om in aanmerking te komen voor terugbetaling moet je een zekere ernst van psoriasis hebben en alle andere therapieën doorlopen hebben. En ook aan deze biologicals zijn risico’s verbonden. Ze onderdrukken voor een stukje je immuunsysteem en zouden je risico op bepaalde tumoren kunnen verhogen. De huidige veiligheidsdata zijn op dat vlak echter zeer geruststellend. Je doet er wel goed aan je voorzorgen te nemen en je te laten vaccineren tegen griep en pneumokokken.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric brack

  stress is een bron van ziektes

 • Dirk De Buyst

  Geloof het of niet, maar het kan ook gewoon helemaal vanzelf verdwijnen. Al zeker 20 jaar had ik last van de ziekte. Mijn hoofdhuid achteraan van oor tot oor was één grote witte korst, gelukkig niet zichtbaar door mijn haar. Sedert een maand ongeveer is alles gewoon weg.Geen rode huid, geen korst meer, niets! Zomaar, vanzelf! Geen medicatie, geen andere voeding... Bijna niet te geloven maar toch.

 • Christian Lebis

  Ik mag niet alle zalven aangezien ik naast psoriasis Osteogenesis Imperfecta heb (een verhoogd risico op botbreuken) en veel zalven niet goed zijn voor mensen met verzwakte botten. Ik merk wel dat sinds ik legale CBD cannabis rook, ik een pak minder last heb van mijn psoriasis, maar ik weet niet of er een causaal verband is natuurlijk

 • Eric Grosemans

  Het gebruik van een gewone goedkope bodylotion is even effectief als dure. Zelf heb ik veel baat gehad met veranderen van bloeddrukverlagend middel, betablockers verergeren psoriasis.

 • julien knockaert

  Ik heb al meer dan 50 jaar psoriasis heb alles al geprobeerd 3 weken dode zee alles weg maar mijn vrienden komen helaas steeds terug voor de rest al massa s geld in allerlij producten gestoken veel dingen helpen maar voor heel korte duur ik weet ik heb ze voor de rest van mijn leven