Weight Watchers wil kinderen vanaf 8 jaar laten diëten met app

De app werkt met voor- en nafoto's. "Rebecca verloor 9 kilo en 10% van haar BMI!": het klinkt wrang als het over kinderen gaat.
RV De app werkt met voor- en nafoto's. "Rebecca verloor 9 kilo en 10% van haar BMI!": het klinkt wrang als het over kinderen gaat.
'Opgelet, je hebt vandaag al drie rode voedingsmiddelen gegeten. Kies liever voor een groen alternatief.' Dat is de boodschap die kinderen krijgen als ze de 'Kurbo'-app van WW, het vroegere Weight Watchers, gebruiken. Tegenstanders waarschuwen voor het risico op eetstoornissen en levenslange gewichtsproblemen.

'Kurbo' is voorlopig alleen in de VS gelanceerd en richt zich op 8- tot 17-jarigen. De jonge gebruikers geven via hun smartphone alles in wat ze eten: een appel, een bord pasta, een zakje chips... De applicatie beoordeelt de voedselkeuzes via een verkeerslichtsysteem: groen kan naar hartenlust gegeten worden, oranje enkel in beperkte mate, bij rood blijft het mondje maar beter dicht, als het kind z'n streefgewicht wil bereiken. Speels dus, maar wel degelijk gericht op afvallen.

"Die app lijkt me niet de beste manier om overgewicht bij kinderen aan te pakken", zegt de Gentse diëtitste Sofie Declercq. "Als er één ding is dat je bij hen niet mag doen, dan is het focussen op het fysieke en op gewichtsverlies. Vetten vermijden is evenmin een goed idee: die zijn net superbelangrijk als je in de groei zit. Je leert hen veel beter een gezonde levensstijl aan."

De voor- en nafoto's die de kinderen kunnen maken en delen met andere gebruikers, vallen evenmin in goede aarde bij Declercq. "Sociale media hebben al genoeg invloed op het lichaamsbeeld en de prestatiedrang bij deze generatie. Bovendien bestaat het risico dat kinderen het als falen aanvoelen als ze de vooraf in de app bepaalde doelstellingen niet behalen."

In een reactie stipt WW Benelux aan dat er van calorieën tellen geen sprake is. "'Kurbo' is een wetenschappelijk onderbouwd gewichtsbeheerprogramma dat gebaseerd is op 30 jaar onderzoek en erkend wordt door de universiteit van Stanford. De app richt zich op een gedragsverandering door gezonder te eten én meer te bewegen. Studies tonen aan dat gedragsgerichte programma's geen eetstoornissen veroorzaken en dat de app het zelfvertrouwen net bevordert."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Kelchtermans

  Tegenstanders vrezen voor levenslange gewichtsproblemen. Maar als je dikke kinderen niet op dieet zet en niet gezond leert leven, zullen ze ook voor de rest van hun leven gewichtsproblemen hebben. En altijd dat verbloemen, ik zie het in mijn omgeving ook. Meisje van 8 dat bijna 50 kilo weegt en rondloopt met broeken met een omslag van 25 cm wordt 'groot voor haar leeftijd' genoemd. En zij gelooft dat. Maar over enkele jaren volgt de mokerslag van de realiteit. Wie heeft daar baat bij?

 • Ans Wilmink

  Beter is al t toegevoegde suiker uit de etenswaren te halen. En zeker uit t brood en de vleeswaren.

 • Sabine Van de Kerkhove

  En tegen de puberteit zitten ze bij de psychiater. Geef ze gezonde dagelijkse voeding, en haal geen snoep en klaargemaakte troep in huis, laat ze in de tuin mee helpen en in het huishouden i.p.v. ze voor de ipad te laten stilzitten en de helft is al geholpen, zonder het opgestoken vingertje

 • Rudy Van Cuyck

  ge moet ze veel laten bewegen

 • Evelyne Cleys

  Weight Watchers, dat is commerciële brol. Je bent beter af bij een degelijke diëtiste!