We weten vaak niet dat we geconstipeerd zijn

Shutterstock
Meer dan 10% van de bevolking heeft last van constipatie. Maar wat is het juist? Volgens wetenschappers bestaat er nogal wat verwarring over dit vervelende euvel en ze pleiten dan ook voor een betere omschrijving.

Onderzoekers van de universiteit Kings College London stellen dat mensen zichzelf niet goed kunnen diagnosticeren als ze last hebben van constipatie. Dat beweren ze op basis van een studie bij 2.557 mensen, 411 huisartsen en 365 maag-darmspecialisten. 

Daaruit blijkt dat veel mensen denken dat ze geconstipeerd zijn als ze lang op het toilet zitten, als ze hard moeten persen en als ze naar laxeermiddelen grijpen. Best opvallend, schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijke blad American Journal of Gastroenterology, want experts gebruiken andere symptomen. Zes, om precies te zijn. Een eerste signaal is buikpijn en een opgeblazen gevoel. Het kan zelfs zijn dat je broek net een tikje harder spant dan normaal. Andere tekenen zijn rectaal ongemak, onregelmatige stoelgang en harde ontlasting, het gevoel dat je totaal niet naar het toilet moet gaan, winderigheid en stoelgangverlies. 

Het gevolg van deze foute interpretatie? 1 op de 3 mensen heeft niet door dat ze last hebben van constipatie. “Deze resultaten suggereren dat mensen soms hulp zoeken omdat ze dénken dat ze geconstipeerd zijn, maar af en toe worden ze fout gediagnosticeerd”, besluit hoofdonderzoeker Eirini Dimidi. 

Wat kan je eraan doen?

De conclusie: knoop de juiste symptomen daarom goed in je oren. Denk je dat je last hebt van verstopping? Dan zijn er een aantal zaken die je kunt uitproberen. 

Volgens Jan Tack, maag-darmspecialist in het Universitair Ziekenhuis van Leuven, kan een vezelrijk dieet raad bieden. Voedingsmiddelen waarin veel vezels zitten, zijn volkorenbrood, rauwkost, groenten en fruit. “Die helpen in beperkte mate bij constipatie doordat ze de stoelgang zachter maken”, legt de expert uit. “Vezelrijke voedingsmiddelen werken wel alleen als de stoelgang effectief op gang komt. Als je veel vezels eet en ze raken niet goed uit de dikke darm, stapelen ze zich op en voel je je paradoxaal genoeg nog meer opgeblazen”, waarschuwt hij. 

Daarnaast bestaan er een aantal stimulerende stoffen die de darmen doen samentrekken. Die zitten in sommige voedingsmiddelen zoals rabarber en pruimen. Ook lichaamsbeweging kan soelaas bieden. “Veel mensen hebben ook een minder goed ontwikkeld toiletritueel. ‘s Nachts liggen je darmen stil. Bij het wakker worden schieten ze op gang en na het ontbijt zou je eigenlijk de tijd moeten nemen om rustig naar het toilet te gaan. De meeste mensen hebben daar geen tijd voor, maar toch is het ritueel zeker het bekijken en inbouwen waard. ‘s Morgens ontbijten met een glas versgeperst fruitsap kan ook een gunstig effect hebben.”

Als dat niet werkt, mag je constipatie volgens Tack gerust zelf wat proberen op te lossen met laxeermiddelen. “Vooral als het voor een korte periode is en als je weet hoe het komt. De meeste laxeermiddelen die je bij de apotheek vrij kan verkrijgen, zijn onschuldig. Op die geneesmiddelen staat dat ze niet geschikt zijn voor langdurig gebruik. Dat is niet omdat er nadelen verbonden zijn aan langdurig gebruik, maar omdat ze nooit langdurig bestudeerd zijn.” 

Soms kan verstopping een eerste teken zijn van een ernstigere constipatie. “Daarom is het belangrijk om het advies van een huisarts in te winnen als het een chronisch probleem is en je regelmatig iets moet innemen”, benadrukt Tack. “Mensen die hun leven lang al last hebben van constipatie, geef ik vaak het advies om systematisch iets in te nemen. Dat zal heel wat comfort bieden. Als de stoelgang hard is, schrijf ik meestal ook een stoelgangverzachter voor. Die medicijnen maken de stoelgang wateriger, maar werken alleen als de lediging goed verloopt. Als die stoelgangverzachters zorgen voor een opgeblazen gevoel, geef ik Lansoÿl. Dat is een glijmiddel voor de darmen dat de transit bevordert zonder een opgeblazen gevoel te geven.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hilde Peeters

    Ik drink op nuchter maag een koffie helpt prima.

  • piet devlieger

    Laxeermiddelen zijn gevaarlijk en mogen zeker niet langdurig gebruikt worden of uiteindelijk wordt de toestand erger door gewenning. Heb je soms echt last haal dan Vitamine C in poeder bij de apotheker, neem een afgestreken koffielepel in met water en wacht af. Eén goede en onontbeerlijke raad : ga niet na het innemen het huis uit want het zal snel gaan.